0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Joulutähti kukoistaa pitkään

Suomalaisille joulun suosikkikukka on perinteinen punainen joulutähti. Kun joulutähteä hoidetaan huolella, siitä saadaan keskitalveen tunnelmaa jopa useiden kuukausien ajaksi. Kauniinväriset ja -muotoiset joulutähdet luovat viihtyisän ilmapiirin Pohjolan harmaisiin ja talvisiin päiviin. Asiantuntijoilta löytyy hyviä vinkkejä siihen, miten joulutähdet saa pidettyä vahvoina ja värikkäinä aina uuteen vuoteen saakka.

Joulutähti on alun perin on kotoisin Meksikosta. Trooppisessa ilmastossa kasvit kasvavat jopa metrin korkuisiksi pensaiksi. Nykyiset, joulukukiksi jalostetut kasvit hyötyvät samankaltaisesta kasvuympäristöstä.

MAINOS

Oikeat olosuhteet

Joulutähteä ostettaessa kannattaa varmistaa, että kukat ovat ostopaikassaan tarpeeksi valoisassa ja lämpöisessä paikassa. Hyväkuntoisen kasvin tunnistaa rehevän tiheästä, vahingoittumattomasta lehdistöstä sekä pienistä keltavihreistä nupuista. Riittävästä kosteudesta voi varmistua kokeilemalla ruukun painoa. Vältä ostamasta joulutähtiä, jotka ovat sijoitettuina kaupan pimeään nurkkaan, vetoisalle sisäänkäyntialueelle tai alle 15 celsiusasteen lämpötiloihin. Kasvit reagoivat yleensä näihin olosuhteisiin pudottamalla lehtensä muutaman päivän kuluttua ostosta.

Ostoksen jälkeen joulutähti kääritään huolellisesti ja viedään kotiin mahdollisimman pian. Ruukkukin kannattaa kääriä, jotta herkät kasvin juuret pysyvät suojassa. Helli joulutähteä autossa lämmitetyllä paikalla – pakkasilla lyhyt matka takakontissakin voi olla sille liikaa. Kotona kukan kääre poistetaan heti. Joulutähden voi totuttaa lämpöiseen huoneilmaan pikkuhiljaa pitämällä sitä ensimmäiset pari tuntia kaupan lämpötilaa vastaavassa paikassa, ja siirtämällä sitten lopulliselle paikalleen.

Ideaali paikka on valoisa, lämmin ja suojattu vedoton. Ihanteellinen huonelämpötila on 15–22 celsiusasteen välillä. Mitä lämpimämpi paikka, sitä enemmän kasvi tarvitsee vettä. Joulutähti viihtyy myös ikkunalla, kunhan se ei altistu vedolle. Viileällä pinnalla, kuten kivisellä ikkunalaudalla, aluslautanen suojaa kasvin juuria. Vaikka joulutähdet pitävätkin lämmöstä, liian kuuma ei ole niille hyväksi. Ne reagoivat herkästi korkeisiin lämpötiloihin tiputtamalla lehtiään, joten paikka aivan lämpöpatterin tai uunin vieressä ei ole se ihanteellisin.

Kastele tasaisesti

Joulutähdet sietävät kevyttä kuivuutta paremmin kuin liiallista kosteutta. Vasta kun mullan pinta on kuiva, on aika kastella. Kastelutiheyteen vaikuttavat muun muassa ympäristön lämpötila ja ilmankosteus sekä esimerkiksi ruukun koko. Pienissä ruukuissa olevat minijoulutähdet tarvitsevat tiheämmin vettä kuin isommassa ruukussa olevat kasvit. Kasteluun kannattaa käyttää huoneenlämpöistä vettä.

Joulutähtiä voi kastella ylhäältä päin, alhaalta päin tai upottamalla. Kasteltaessa ylhäältä päin anna vettä kasvin tyvelle, kahden tai kolmen päivän välein. Vältä kastelemasta lehtiä. Vaikka mullan pinta olisi kuiva, pysyvät juuret kosteina. Alhaalta päin vettä kaadetaan ruukun aluslautaselle. Tarkkaile lautasta kastelun jälkeen, ja kaada ylijäänyt vesi pois noin 15 minuutin jälkeen.

Kolmas tapa kastella on upottaa kasvi ruukkuineen vedellä täytettyyn vatiin. Tee upotuskastelu noin kerran viikossa, kunnes veden kupliminen loppuu. Nosta kasvi hetkeksi kuivahtamaan, ennen kuin siirrät sen takaisin paikoilleen.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät