0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Alajärvellä kaikki ysit ajoivat ajokortin työelämään!

Miten työtä haetaan? Mitä on hyvä palvelu? Miten työssä käyttäydytään?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin saivat vastauksen kaikki Alajärven yläkoulun 120 yhdeksäsluokkalaista viime viikolla kaupungin, Alajärven 4H-yhdistyksen ja Jamin nyt toista kertaa järjestämällä, koko ikäluokan kattavalla Ajokortti työelämään -koulutuksessa, joka järjestettiin koulupäivän mittaisena.

MAINOS

Ajokortti työelämään -koulutuksen tarkoitus on antaa nuorille tietoa työelämästä. Koulutuksesta on hyötyä TET-jaksolla ja sen myötä nuorella on paremmat mahdollisuudet saada kesätöitä.

Päivä alkoi koulutuksen ja 4H:n esittelyillä sekä kuulemalla työelämän edustajia. Sen jälkeen vuorossa olivat toiminnalliset harjoitukset tutustuttavat sinut työn hakemiseen, työelämäkäytäntöihin ja asiakaspalveluun.

Alajärvellä päivä aloitettiin kuulemmalla K-Rauta Alajärven kauppias Matti Ahosen mietteitä niin työelämästä kuin työstä kaupan alalla. Hän muistutti nuorille, että kaupan ala tarjoaa paljon työtä, yksin K-ryhmän ruokakaupat, autokaupat, rautakaupat ja Intersportit työllistävät Suomessa 18000 ihmistä ja kesätyöpaikkoja nämä tarjoavat vuosittain 6000 henkilölle.

Työhön kaupan alalle päädytään usein juuri kesätöiden kautta. Sen lisäksi tarvitaan hyvä koulutus, esimerkiksi merkonomin.

Oman yrittäjätarinansa ja odotuksista työntekijöille kertoi kauppias Matti Ahonen.

Kaupan alan töissä kuten kesätöissäkin tarvitaan oikeaa asennetta sekä sosiaalisia taitoja niin asiakaspalvelussa kuin tiimityössäkin, lähtien ihan siitä, että tervehditään työkaveria ja asiakkaita. – Halu oppia uutta ja kehittää itseään, täsmällisyys, paineensietokyky ja reipas asenne ovat kesätyöntekijällekin tärkeitä, Ahonen sanoi ja painotti, että asenne ratkaisee!

Ahonen itse on päätynyt kauppiaaksi mutkan kautta. Hän kertoi nuorille menneensä ysin jälkeen lukioon, koska kaveritkin menivät. Sen jälkeen tuli armeija ja päästyään metsäntutkimuslaitokselle harjoitteluun, hän hakeutui vuonna 1984 Kotkaan puutalousopistoon tavoitteenaan opiskella sahateknikoksi.

– Opintojen yhteydessä minulla oli pitkä harjoittelujakso Kemissä kovilla pakkasilla lastaamassa laivoja. Työnjohtajana oli sahateknikko ja mietin, että tuoko on minunkin tulevaisuuteni?

Tämä miete johti siihen, että Ahonen vaihtoi insinööriopintoihin, jotka tarjosivat enemmän vaihtoehtoja tuleviin työtehtäviin. – En ajatellut kaupan alaa enkä etenkään yrittäjäksi ryhtymistä. Valmistumisen jälkeen sain paikan talomyyntiin K-Rautaan Espooseen. Halusin kuitenkin eteenpäin ja niinpä päädyin kauppiasvalmennukseen ja kauppiaaksi Alajärven K-Rautaan 2004.

Vinkkeinään työnhakijoille Ahonen mainitsi, että työhakemus voi olla lyhyehkö, mutta tärkeintä on tulla itse käymään ja sopia käyntiaika etukäteen. Työntekijältään hän odottaa sataprosenttista rehellisyyttä ja luotettavuutta, että se mikä luvataan, pidetään. Ahkeruus on hyve ja kun osaaminen karttuu, omatoimisuuden tulee karttua siinä samalla.

– Aina pitää kysyä, jos jokin asia on epäselvä. Lannistua ei saa, sillä kaikki ei aina suju. Kannattaa olla sinnikäs niissä asioissa mihin ryhtyy, sillä kokemuksen kautta oppii.

Nuoret saivat aamusta tietoa myös arjen päivittäisistä raha-asioista, järkevästä taloudenhoidosta ja säästämisestä. Näistä asioista heille kertoivat rahoituspäällikkö Ari-Matti Rintala ja asiakkuusneuvoja Santeri Särkinen Alajärven Osuuspankista.

– Nuorille erityisen tärkeää on muistuttaa, että omista talousasioistaan kannattaa olla kiinnostunut, Rintala ja Särkinen totesivat. Kun ensimmäiset kesätyöstä ansaitut palkat kilahtavat tilille, kannattaa miettiä miten ne kuluttaa.

Päivä jatkui työnhaun pysäkeillä, joita paikalle oli järjestetty kolme erilaista. Yhdellä pysäkillä keskityttiin varsinaiseen työnhakuun, toisella työelämän pelisääntöihin ja kolmannella asiakaspalveluun.

Koulutus päättyi kertauskokeeseen, jonka suoritettuaan nuori sai koulutuksesta todistuksen ja 0,5 opintopistettä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät