-0.1 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Uusia 24/7 sydäniskureita Alajärvelle

Alajärven kaupungin sydänturvallisuustilanne kohenee hurjaa vauhtia. Tilannetta voi seurata Etelä-Pohjanmaan kuntien vertailussa https://sydanturvallinensuomi.sydan.fi verkkopalvelussa.

Sydäniskurien määrä 1000 asukasta kohti on merkittävässä roolissa kaupungin sydänturvallisuuden tason arvioinnissa.

MAINOS

Alajärvellä sydänturvallisuuden taso on 50/100. Tähän sisältyy sydäniskurien määrä 1000 alajärveläistä asukasta kohti. Alajärvellä on 25 sydäniskuria, joista kolme Lehtimäen taajaman alueella. Näistä Alajärven kaikista sydäniskureista on 24/7 saatavilla neljä.

Muiden sydäniskurien saantia rajoittavat aukioloajat.  Sydänturvallisuuden tason vertailuun vaikuttavat sydäniskurien määrän lisäksi sydäniskurien sijoittelu riskialueluokkien mukaan keskusta-alueelta etäämmälle ja 65+ ikäisten asuinalueille.

Lisäksi sydänturvallisuuden tasoa parantaa sairastuvuusindeksi, johon voidaan vaikuttaa kansansairauksia ennaltaehkäisevillä terveillä elintapamuutoksilla. 

Alajärvi on Etelä-Pohjanmaan kuntien/kaupunkien sydänturvallisuustason vertailulistalla sijalla kuusi.  Sydänturvallisimpien kuntien kärkeä pitää Isojoki (78/100), Karijoki (75/100) ja Kuortane (69/100). Koko Suomen kuntien/kaupunkien vertailulistalla Alajärvi on sijalla 61, kun listalla on 309 kuntaa/kaupunkia.

Sadan sydänturvallisimman Suomen kuntien/kaupunkien joukossa ovat Isojoki, Karijoki, Kuortane, Evijärvi, Teuva, Ähtäri, Alajärvi, Kauhava ja Soini.  

Pelkkä tieto siitä, että sydäniskureita on paikkakunnilla ja että niitä on saatavilla 24/7 tai rajoitetuin aukioloajoin, ei riitä. Tarvitaan matalan kynnyksen käyttöopastusta: Miten otan sydäniskurin ulos kaapista? Mistä löydän lähimmän sydäniskurin? Missä vaiheessa haen sydäniskurin elvytykseen mukaan? Miten käytän sydäniskuria elvytyksessä?

Alajärvellä on tulossa avoimia tilaisuuksia, jossa juuri näihin kysymyksiin vastataan.

  • Levijoen Nuorisoseuralla ti 30.1.2024 klo 18.00-20.00 (Tikkasentie 47)
  • Paalijärven kyläkoululla la 3.2.2024 klo 12.00-14.00 (Jussilantie 4)
  • Saukonkylän Seuralla la 10.2.2024 klo 15.00-17.00 (Saukonkyläntie 130)
  • Lehtimäellä Metso-talossa ystävänpäivänä 14.2. klo 19.00-21.00 (Rantakankaantie 581)

Sydänasioiden läpikäynti yhdessä vahvistaa yhteisöllisyyttä ja asuinalueelle saatu sydäniskuri ja tieto sen käytöstä lisää yhteistä turvallisuuden tunnetta.

Tilaisuudet liittyvät Töysän Säästöpankkisäätiön kustantamiin uusiin sydäniskureihin, joita on sijoitettu Alajärven Sydänyhdistyksen kanssa Sydän-Suomen alueen koordinoimana sydänturvallisuustilaisuuksien sijaintipaikkoihin. Yhteistyössä on myös kyläyhdistykset näissä kohteissa. Tilaisuudet käynnistyvät tarjoilulla.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät