-0.1 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

Torstai-lehti kysyi – Stubb ja Haavisto vastasivat

Presidentinvaalin toinen vaali käydään tulevana sunnuntaina 11.2. kello 9–20.

Toisella kierroksella vastakkain ovat Kokoomuksen Alexander Stubb ja valitsijayhdistyksen Pekka Haavisto. Heistä ensimmäisen kierroksen äänistä Stubb sai 27,2 ja Haavisto 25,8 prosenttia.

MAINOS

Torstai-lehti kysyi ehdokkailta neljä kysymystä, joiden vastaukset voit lukea tästä!

Alexander Stubb

  1. Miten toimit, että olisit virassasi aidosti koko Suomen ja kaikkien suomalaisten presidentti?

Presidenttinä haluaisin olla yhdistävä tekijä. Se tarkoittaa, että kuuntelisin mahdollisimman laajasti eri ihmisten ja ihmisryhmien huolia ja ajatuksia ja pyrkisin sitä kautta mahdollisimman hyvin ymmärtämään, miten Suomella ja suomalaisilla menee.

Vierailisin eri puolilla maata ja järjestäisin tilaisuuksia, joissa voidaan keskustella vaikeistakin aiheista erilaisia näkemyksiä kunnioittavalla tavalla.

2. Millaisena näet Suomen maaseudun ja maaseutukaupunkien tulevaisuuden?

Uskon, että kaikki alueet voivat menestyä omia vahvuuksiaan hyödyntämällä, kun ne vain saavat siihen mahdollisuuden. Presidenttinä ottaisin vienninedistämismatkoille eri kokoisia yrityksiä kaikkialta Suomesta ja avaisin niille ovia maailmalle.

3. Mitä kehäkolmosen takainen Suomi sinulle henkilökohtaisella tasolla merkitsee?

Olen luvannut, että presidenttinä menisin koko Suomen etu edellä – aina ja yhdessä. Presidentin on aidosti ymmärrettävä maan kaikkien osien arvo.

Tällaisena aikana, kun Euroopassa käydään sotaa, maan eri osien merkitys korostuu myös turvallisuuspolitiikan kautta. Kehä III:n takainen Suomi on suurin osa Suomesta, tämä on täysin selvä asia.

4. Maamme suurin haaste – ja suurin vahvuus?

Suomen suurin vahvuus on kyky kohdata suuret haasteet yhtenäisenä ja ryhtyä töihin niiden voittamiseksi. Olemme maana ja kansana pystyneet parhaimpaamme silloin, kun on ollut kaikkein vaikeinta. Haasteet liittyvät tällä hetkellä erityisesti turvallisuuteen – meidän on kestettävä meneillään olevien kriisien paine erityisesti henkisellä tasolla.

Samaan aikaan Suomella on myös suuria taloudellisia haasteita. Velkaannumme liian nopeasti, ja liian moni suomalainen on ilman työtä. Viestini on, että kannustan lähestymään näitä kysymyksiä ennen kaikkea vaikuttavia ratkaisuehdotuksia tarjoamalla.

Pekka Haavisto

  1. Miten toimit, että olisit virassasi aidosti koko Suomen ja kaikkien suomalaisten presidentti?

Suomalaisten kohtaaminen eri puolilla Suomea antaa minulle voimaa. Presidenttinä minulle olisi tärkeää tehdä säännöllisiä maakuntamatkoja. Presidentin tehtävänä on arvojohtajana huolehtia siitä, että me kaikki tunnemme kotimaamme yhteiseksi.

2. Millaisena näet Suomen maaseudun ja maaseutukaupunkien tulevaisuuden?

Suomalainen ruoka, kotimainen energia sekä teiden ja ratojen kunto ovat tärkeä osa Suomen, mutta myös koko Pohjolan, puolustusta. Myös siksi asia on olennaisesti presidentin pöydällä. Esimerkiksi maanviljelijöiden vaikeasta tilanteesta kohonneiden kustannusten kanssa ei ole puhuttu tarpeeksi.

Koko Suomi on pidettävä asuttuna ja elinvoimaisena. Ei tule asettaa kaupunkeja ja maaseutua vastakkain. Molemmat tarvitsevat toisiaan. Presidenttinä edistäisin ulkomaisia investointeja esimerkiksi vihreään siirtymään eri puolille Suomea.

3. Mitä kehäkolmosen takainen Suomi sinulle henkilökohtaisella tasolla merkitsee?

Äitini sukutila Teiskossa on minulle erittäin tärkeä henkireikä. Olen saanut elämäni aikana kiertää Suomea ja tavata erilaisia ihmisiä heille tärkeissä elämänpiireissä. Omat maakuntamatkani eivät ole taittuneet ministeriauton takapenkillä. Olen halunnut ja saanut matkata itse – joskus junalla, usein itse Suomen teitä ajaen.

Kohtaamiset esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla ovat omaa henkistä pääomaani. Nämä kohtaamiset kuuluvat myös puheissani ja teoissani.

4. Maamme suurin haaste – ja suurin vahvuus?

Suomi on taloudessa kolmoishaasteen keskellä: Työikäinen väestö ei kasva kuten ennen. Tuottavuus ei kasva kuten ennen ja julkiset menot kasvavat.

Tähän on vastattava luovin ratkaisuin. Käynnissä oleva vihreä siirtymä tarjoaa myös eväitä. Lähes kaikki tuottamamme energia on puhdasta, ja tästä ovat myös kansainväliset sijoittajat kiinnostuneita.

Turvallisuudestamme olemme aina osanneet huolehtia, ja näin tulee olla jatkossakin. Se tehdään vakaalla harkinnalla, mutta päättäväisesti. Nostan vahvuudeksemme myös sen, että me suomalaiset olemme itsepäistä kansaa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät