-0.1 C
Alajärvi
tiistai 27.2.2024
MAINOS

omaDigituki-tapahtuma toi it-tuen ikäihmisten ulottuville

Alajärvellä Punaisen Tuvan Viinitilalla järjestettiin viime viikolla omaDigituki-tapahtuma, jossa ikäihmiset saivat it-tukea niin yleisiin tietotekniikan ja älypuhelinten käytön haasteisiin, kuin omiin henkilökohtaisiin kysymyksiinsä.

Osallistujille oli vastaamassa alan tulevia ammattilaisia, Sedun tieto- ja viestintätekniikan toisen vuoden opiskelijoita.

MAINOS

Nämä nuoret avasivat tietotekniikan käyttöä osallistujille kansantajuisesti ja sujuvasti, ilman teknistä sanastoa, jota varttuneempi väestö ei tunne.

Tieto- ja viestintätekniikan opettaja Sirpa Haataja kertoo, että omaDigituki -tapahtuma oli opiskelijoille käytännön harjoittelua siitä työstä, mitä nämä valmistuttuaan tulevat tekemään. – It-tukihenkilöt opastavat ja neuvovat asiakkaita. Heidän ammatissaan ratkaistaan hankaliakin tietoteknisiä ongelmia ja selitetään asiat kansantajuisesti, usein jopa puhelimessa.

Vastaava käytännön harjoittelu toteutettiin Sedulla alan opiskelijoille ensimmäistä kertaa viime vuonna ja siitä saatiin loistavat kokemukset. Opiskelijat saivat käytännön tilanteissa hyvää harjoitusta ja samalla nähtiin, että tarvetta tämäntyyppisille tilaisuuksille on.

– Alan opiskelijat ovat toteuttaneet myös opetusvideoita, joita alkaa olla jo toista sataa. Ne ovat lyhyitä videoita, joissa näytetään erilaisten älylaitteiden käyttöä. Sivulta omadigituki.sedu.fi voi kuka tahansa käydä katsomassa itseään kiinnostavia osia.

Tarve it-tuelle on suurta

Tarve it-tuelle ja älylaitteiden käytön oppimiselle on suurta, sillä tänä päivänä monet terveyspalvelut varataan verkossa, omat terveystiedot katsotaan verkossa, yhteyttä ystäviin ja sukulaisiin pidetään yllä verkossa ja teatteriliput varataan verkossa. Digipalvelut ovat ikäihmisille tärkeitä, ja senioreilta odotetaan entistä parempia digitaitoja useilla elämänalueilla.

Liiketoiminnan opettaja Minna Lahtinen-Tastula Sedulta toteaa, että digipalveluiden käyttöön kannattaa suhtautua avoimin mielin ja mennä uteliaina maailmaan, jonka opiskelijat tapahtumassa osallistujille avaavat. – Usein internetistä puhutaan negatiivisen kautta, mutta edelleenkin se tarjoaa enemmän mahdollisuuksia, kuin uhkia.

omaDigituki -tapahtumat Alajärvellä sekä Seinäjoella, Ilmajoella, Töysässä ja Kuortaneella mahdollistuivat Kuortaneen ja Töysän Säästöpankkisäätiöiden tuella. Myös verkosta löytyvän omaDigituki-palvelun yhteistyökumppaneina ovat Kuortaneen Säästöpankkisäätiö ja Töysän Säästöpankkisäätiö.

Opiskelijoiden opastuksella päivässä tutustuttiin muun muassa teatteri-, juna- tai lentolippujen hankkimiseen verkossa, ostosten tekoon ja Google-kääntäjään.

Omana osionaan olivat hyvinvointiteknologialaitteet ja -sovellukset sekä älykotilaitteet ja -sovellukset

Yksi osio oli omistettu sille, miten lataat ja luet kirjoja verkossa, äänikirjat ja digilehdet.

Lisäksi opittiin, miten otetaan videopuhelun tai miten puhutaan ryhmäpuhelun ystävien kesken.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät