-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Väyläopinnot tarjoavat vaihtoehtoisen reitin korkeakouluun

Haluaisitko jatkaa korkeakouluun sujuvasti? Tiesitkö, että voit aloittaa korkeakouluopinnot jo suorittaessasi lukiota tai ammatillista tutkintoa.

Yhteishaku on edelleen yleisin reitti toiselta asteelta korkea-asteen opintoihin. Monia vaihtoehtoisia reittejä on kuitenkin kehitelty, ja toisen asteen väyläopinnot ovat näistä yksi.

MAINOS

Väyläopinnot (15 op) tarjoavat Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteistyöoppilaitosten toisen asteen opiskelijoille mahdollisuuden suorittaa korkeakouluopintoja maksutta jo ammatillisen koulutuksen tai lukiokoulutuksen aikana.

Opinnot tarjotaan itsenäisesti suoritettavina verkko-opintoina. Väyläopinnot suorittanut opiskelija saa hakukelpoisuuden SeAMKin toisen asteen väylähaussa suoritettuaan väyläopintojen lisäksi toisen asteen tutkinnon.

Väyläyhteistyössä on mukana kaikki Etelä-Pohjanmaan ammatillisen koulutuksen toimijat, sekä suuri osa alueen lukioita. Väylä tarjoaa loistavan mahdollisuuden tutustua korkeakouluopintoihin, nopeuttaa siirtymistä jatko-opintoihin ja helpottaa esimerkiksi viimeisen opintovuoden stressiä, kun pitäisi miettiä tulevaisuuden suunta ja pääsykokeetkin voivat jännittää.

Väylä myös kannustaa ammatillisen koulutuksen opiskelijoita jatko-opintoihin matalalla kynnyksellä ja onkin osoittautunut myös aikuisilla opiskelijoilla hyvänä reittinä osaamistason korottamiseen. Väyläopinnot voi myös liittää osaksi toisen asteen tutkintoa.

Alajärven lukion opinto-ohjaaja Anne Yli-Sissala kertoo, että tälläkin hetkellä lukiossa suoritetaan väyläopintoja ja osa on saanut 15 opintopisteen väyläopintonsa jo valmiiksikin.

– Opiskelija saa kaksinkertaisen hyödyn, kun hän saa lukea väyläopintoja hyväksi niin lukiossaan kuin sitten jatko-opintopaikassaan. Paitsi että väyläopintojen kautta voi aueta opiskelupaikka ilman jatkohakuihin liittyvää stressiä, opiskelija saa hyvän mahdollisuuden kokeilla korkeakouluopintoja jo lukioaikana, jatkaa Anne Yli-Sissala.

Myös JAMIn koulutusalajohtaja Suvi Kohtala pitää väyläopintoja loistavana tapana kokeilla sopisiko korkeakouluopiskelu ja kyseinen ala itselle.

– JAMIn tavoitteena on vahvistaa ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden hakeutumista korkeakouluopintoihin ja tämä on erinomainen keino sen tukemiseen, toteaa Suvi Kohtala.

Mitä, milloin ja miten?

Mitä on tarjolla?

Elokuussa 2024 alkavat seuraavat väylät (väyläpääsykoe-opintojakso keväällä 2024):

  • Ruoka-alan yhteinen väylä: Agrologi (AMK), Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka ja Restonomi (AMK) -väylä
  • Tekniikan yhteinen väylä: Insinööri (AMK) Automaatiotekniikka, Insinööri (AMK) Konetekniikka ja Insinööri (AMK) Tietotekniikka -väylä
  • Kulttuurituottaja (AMK) -väylä
  • Tradenomi (AMK) Kirjasto- ja tietopalveluala -väylä
  • Tradenomi (AMK) Liiketalous ja tradenomi (AMK) Pk-yrittäjyys -väylä (erillinen tradenomi-väylä myös Urheiluakatemian opiskelijoille)

Tammikuussa 2025 alkaa myös Sosiaali- ja terveysalan yhteinen väylä, jonka kautta voi suunnata SeAMKin Sairaanhoitaja (AMK), Terveydenhoitaja (AMK), Fysioterapeutti (AMK), Sosionomi (AMK) sekä Geronomi (AMK) -tutkintoihin.

Miten mukaan?

Ilmoittautuminen ensi syksynä alkavien väyläopintojen väyläpääsykoe-opintojaksolle on parhaillaan käynnissä päättyen 15.2.

Väyläpääsykoe-opintojakso on laajuudeltaan 2 opintopistettä ja ajoittuu keväälle 4.3.-15.4. Mikäli haluat mukaan, ota yhteyttä oman oppilaitoksesi opinto-ohjaajaan.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät