-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Patrick Itäniemi on lukiolaisten Talousguru-kilpailun voittaja!

Lukiolaisten Talousguru-kilpailun on voittanut Vimpelistä oleva, Tampereen yliopiston normaalikoulussa opiskeleva Patrick Itäniemi.

Kilpailun toiseksi tuli Tuomas Paananen Kemin lyseon lukiosta.

MAINOS

Kilpailun jaetulle kolmannelle sijaille sijoittuivat Ellen Byman Ålands lyceumista, Ahti Ristola Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta sekä Lauri Manner-Raappana Otaniemen lukiosta Espoosta.

– Tuntuu erittäin hyvältä, sillä tätä hetkeä on jahdattu kasiluokasta asti. Syksyllä varmasti aloitan opinnot Aalto-yliopistossa, kun tuossa kaksi minuuttia sitten paikan sieltä sain, Itäniemi paljastaa.

Talousguru-kilpailun finaali koostuu kirjallisesta ja suullisesta osuudesta. Kirjallisessa osuudessa finalistien piti analysoida Suomen talouden tuottavuuden kehitystä viime vuosikymmeninä, pohtia tuottavuuskehityksen syitä ja seurauksia sekä esittää keinoja tuottavuuden kasvun nopeuttamiseksi. Alkukilpailussa muun muassa pohdittiin, mikä on annuiteetti ja tunnistettiin talousvaikuttajia.

Suullinen osuus koostuu pariväittelyistä, jotka käytiin Kauppalehden suorassa verkkolähetyksessä. Siinä kilpailijoiden piti puolustaa pariväittelyissä toisiaan vastaan arvottuja väitteitä. Saattoi siis olla, ettei kilpailija ollut itse lainkaan samaa mieltä puolustettavaksi arvotun väitteen kanssa. Voittaja joutui puolustamaan seuraavaa väitettä: Vientivetoinen palkkamalli on hyvä asia.

Kilpailijoilla oli puoli tuntia aikaa valmistautua puolustamaan omaa väitettään ilman apuvälineitä, kuten esimerkiksi kännykän tai tietokoneen käyttöä. Tiedonhakua ei siis voinut tehdä.

Huijausten tunnistaminen osa nykyajan talousosaamista

Talousguru-palkinnon jakoi Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja, Nordean henkilöasiakkaista Pohjoismaissa vastaava johtaja Sara Mella.

Hän kehui finalistien taloustaitoja, mutta muistutti huijausten tunnistamisen olevan koko ajan tärkeämpi osa nykyajan taloustaitoja. Huijausyrityksiin törmää nykyisin lähes väistämättä.

– Pankit, teleoperaattorit ja viranomaiset pystyvät torjumaan ison osan huijausyrityksistä, mutta osa pääsee aina kuluttajille asti. Huijausten torjumiseen tarvitaan kaikkia. Kuluttaja on viimeinen puolustuslinja – jokaisen on tärkeä osata tunnistaa erilaisia muuttuvia huijauksia ja hoitaa omia raha-asioitaan rauhallisesti ja vakaasti digitaalisissa palveluissa.

Myös uusi Talousguru tunnisti huijauksiin liittyvän ongelman. – Jatkuvasti tulee kyllä kalasteluviestejä pankkien tai muiden yhtiöiden nimissä, mutta itse en ole koskaan niihin haksahtanut. Lähipiiristä tiedän myös muutamia tapauksia.

Opiskelupaikkoja peräti 8 yliopistossa

Kaikille Talousguru-finalisteille on tarjolla opiskelupaikkoja ilman pääsykoetta kauppa- ja taloustieteen opintoihin Aalto-yliopistossa, Helsingin yliopistossa, Itä-Suomen yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Svenska Handelshögskolanissa, Tampereen yliopistossa, Turun yliopistossa ja Vaasan yliopistossa.

Yliopistoissa paikkoja on tarjolla joko kaikille finalisteille, tai sitten osalle finalisteista menestyksen mukaan.

Talousguru-kilpailua järjestävät Finanssiala ry, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL ry sekä FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta.

Kilpailua tukevat Kauppalehti, Nuorten yrittäjyys ja talous NYT, Suomen lukiolaisten liitto ja Taloustoimittajat ry.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät