-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Vedenelävät ihastuttavat Lappajärven koulukeskuksen ruokalassa

Lappajärven koulukeskuksen ruokalan seinää elävöittää äskettäin paljastettu, uniikki Vedenelävät-huopa. Yhteisötaideteos on 7–12-vuotiaiden lappajärveläisten ja tekstiilitaiteilija Henna Mantereen tekemä.

Teosta tehtiin viime kesänä kunnan, Lappajärven 4H-yhdistyksen ja Järvilakeuden kansalaisopiston järjestämällä kesälomaleirillä. Taustatukea saatiin Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahaston rahoittamasta ja Järvilakeuden kansalaisopiston hallinnoimasta Kankurikisällit-hankkeesta, jonka tavoitteena oli uudistaa ja siirtää perinteisiä kädentaitoja uusille sukupolville.

MAINOS

Vedenelävät-huovan paljastustilaisuudessa ei kuultu rumpujen pärinää vaan jalkojen töminää ja suuret suosionosoitukset. Paljastustilaisuus järjestettiin koulupäivän ensimmäisen ruokailuryhmän tullessa ruokailemaan. Tekstiilitaiteilija Henna Mantere kertoi koululaisille yhteisötaideteoksen tekemisestä.

Lappajärven koulukeskuksen ruokalan Vedenelävät-huopa on 24 lappajärveläislapsen, tekstiilitaitelija Henna Mantereen ja käsityöyrittäjä Asta Siuruan yhteistyön tulos.

– Aluksi katsottiin kuvia kaikista vedenalaista otuksista ja maisemista. Sitten ruvettiin tekemään luonnoksia: piirrettiin kaloja ja tehtiin aina vain suurempia luonnoksia. Harjoittelimme neulahuovuttamista ja lopuksi tehtiin kuvioita. Asettelimme isolle villapohjalle kurssilaisten tekemiä kaloja ja kaikkia muita asioita, mitä veden alla on.

Aihio lähetettiin Yli-Iissä asuvalle käsityöyrittäjä Asta Siurualle, joka huovutti työn valmiiksi huopalevyksi.

Kädenjälki näkyy kauan

Sivistysjohtaja Tarja Puron ehdotuksesta teoksesta tuli järviaiheinen. Järvilakeuden kansalaisopistossa erilaisilla käsityökursseilla opettava Henna Mantere kertoo, että hän on tehnyt kolme vastaavankaltaista teosta lasten kanssa.

– Vedenelävät on supersuloinen! Tuota työtä voisi katsella myös omalla seinällä. Lasten kädenjälki näkyy hienosti noissa kuvioissa. Lapset pääsevät osaksi isoa ja pysyvää kokonaisuutta, kun työ tehdään ryhmässä. Itse olin apuna teknisen toteutuksen puolesta. Koen, että tekstiilitaitelijan ammattitaitoni on ollut hyvässä käytössä tällaisessa hankkeessa.

Lasten kanssa työskentelyä Mantere kuvaa hektiseksi, mukavaksi ja mielenkiintoiseksi. Lappajärven kesälomaleirillä oli mukana 24 tyttöä ja poikaa.

– Työskentely vaatii valmisteluja ja valmistautumista ja tekstiilin lisäksi monen muun asian huomioonottamista. Leiripäivät ovat mielekkäitä tapoja tehdä taidetta, kun on pitempi aika työskennellä samalla valmistautumisella, istumalla ja siivoamisella.

Vedenelävät-huopa sai oppilailta kiitosta. Ruokailun lomassa ihasteltiin uutta yhteisötaideteosta. Joku huomasi työstä oman kädenjälkensä. Joku toinen taas oli kiinnostunut siitä, että kuka tekikään Paavo Pesusieni -hahmon.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät