0.7 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Valjassepän käsissä syntyvät mittatilaustuotteet niin hevosille kuin koirillekin

Soinilaisen Eveliina Valkeisen käsissä syntyy taidokkaat hevosten suitset ja riimut mittatilaustyönä, hän kunnostaa satulat ja tekee myös koirille niin pantoja kuin valjaitakin – kaikkea mitä nahkasta voi tehdä!

Eveliina perusti alunalkaen toiminimensä ratsastuksenohjaajan töitä varten, mutta myöhemmin kiinnostus valjassepän tehtäviin sai hänet vuonna 2022 opiskelemaan perusopinnot ja nyt työn alla on valjassepän ammattitutkinto.

MAINOS

Opiskelupaikka sijaitsee Kiuruvedellä, jossa toteutetaan lähiopetusjaksot. Valmistuminen koittaa tulevana syksynä.

Varsin harvinaiseen ammattiin Eveliinan sai innostumaan kaksi asiaa. Hän on aina tykännyt tehdä käsitöitä ja toinen rakas harrastus liittyy hevosiin. Valjassepän työssä yhdistyvät siis kaksi hänen rakkainta harrastustaan.

Koirille Eveliina tekee pantoja niin solkilukoilla kuin ketjuilla.

Valjassepän palveluita tarjoavia yrittäjiä ei lähialueilta monia löydy, vaikka hevosia täällä on paljon. Eveliina työskentelee yrittäjänä sivutoimisesti päätyön ollessa muualla.

Valjassepän osaamiseen kuuluvat hevosvarusteiden korjaus- ja valmistustyöt sekä loimien korjaukset. Satuloita valjassepät eivät valmista, mutta niiden huolto ja korjaustyöt sekä satuloiden sovitukset ovat tyypillisiä tehtäviä. Satulan kunto on ratkaisevan tärkeää ja hyvin hoidettu ja huollettu satula kestää jopa vuosikymmeniä.

Jos satula alkaa valua ratsastaessa jatkuvasti vinoon tai hevonen moittii satulan kanssa liikkumista, on viimeistään aika tarkistaa satulan sopivuus ja sen kunto. Satuloiden toppaukset tulee uusia aika ajoin, sillä niiden tulisi olla tasaisen pehmeät ja joustavat.

Iän myötä satuloiden runko väsyy ja se saattaa kieroutua, myös rungon sidosniitit saattavat katketa. Tästä syystä toppauksen yhteydessä satuloille tehdään aina huolellinen runkotarkastus, jolloin edellä mainitut viat voidaan havaita.

Uutta satulaa hankittaessa on tärkeää valita sellainen, jonka rungon malli ja leveys on sopiva kyseiselle hevoselle. Pelkästään toppaamalla vääränlaista satulaa ei saa sopivaksi.

Suitset ja riimut sen sijaan saadaan täsmälleen oikeanlaiset, kun ne valmistetaan mittatilaustyönä. Samoin satulavyöt voidaan tehdä mittojen mukaan, jolloin ne varmasti istuvat käyttäjälleen. Halutessaan tuotteisiin saa myös monenlaisia erikoisuuksia, kuten timantteja ja koristeompeleita.

Tyypillisimpiä töitä valjassepälle ovat vastinhihnojen vaihdot, sillä ne kuluvat käytössä. Myös satulan toppauksia Eveliina tekee paljon, koska ne pitää säännöllisesti uusia. Lähialueilla Eveliina käy itse mittaamassa hevosen, jolle varusteita tekee, muuten hän antaa omistajalle selvät ohjeet mistä mitat otetaan.

Koirille valjaat, pannat ja hihnat

Hevosten lisäksi Eveliina palvelee myös koira-asiakkaita, joille hän loihtii nahkasta niin valjaita, pantoja kuin hihnojakin asiakkaan toiveiden mukaan.

Pantoja tehdään niin perinteisellä solkikiinnityksellä kuin ketjullakin ja myös koirien varusteisiin saa kauniita yksityiskohtia.

Tuotteita valmistetaan kaikenkokoisille koirille ja tuotteet ovat kestäviä myös isommille ja innokkaammille koirayksilöille.

Kaikissa Eveliinan valmistamissa varusteissa yhteistä on erittäin kaunis käsityön jälki ja laatu. Hän ompelee edelleen ison osan tuotteista käsin ja käyttää materiaalina ruotsalaista, hyvin laadukasta Tärnsjön nahkaa.

Kun raaka-aineet ovat hyvät, tuote kestää ja on käyttäjälle miellyttävän tuntuista.

Tuula Jokiahosinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät