-0.3 C
Alajärvi
perjantai 12.4.2024
MAINOS

Rentoa lukemista koiralle

Ernest Lawsonin Höpersankarit, Paula Norosen Supermarsu saa kilpailijan, Sally Grindleyn ja Alex Patersonin kirjoittama Pirteät pingviinit ja Colin Westin Manu yllättää sekä Sinikka ja Tiina Nopolan elokuvaksikin taipunut Heinähattu, Vilttitossu ja kana valikoituivat Lappajärven kirjastossa lukukoiratapahtumassa luettaviksi kirjoiksi. Myös monia muita kirjoja luettiin.

Lukukoiria oli paikalla kolme: grand basset Candy, labradorinnoutaja Hilu ja villakoira Mindy. Lukukoirille kävi lukemassa parisenkymmentä henkeä.

MAINOS

Lukukoiralle lukeminen sopii niille, jotka haluavat tukea ääneen lukemisessa ja lukemisen edistämisessä. Lukukoirat on varta vasten koulutettu siihen, että niille luetaan. Kirjaston johtaja Joona Hakalahti kertoo, että tapahtumia järjestetään yleensä kirjastossa, jotka ovat paineettomia ympäristöjä harjoitella ääneen lukemista.

– Koirat eivät luonnollisestikaan huomauttele tai arvostele lukijaa. Lukukoiratapahtumat koetaan rentouttavina ja stressittöminä tapahtumina. Kirjastot on koettu parhaiksi yhteistyöpaikoiksi.

Hilu nautti ja kuunteli

Lukukoiraohjaaja Jaana Ollin ja labradorinnoutaja Hilun muodostama koirakko oli ensimmäistä kertaa tositoimissa. Kolmevuotias Hilu on toiminut kaksi vuotta kaverikoirana. Lukukoira-tittelin se sai tammikuussa. Jaana Olli kertoo lähteneensä lukukoiratoimintaan mukaan, sillä hänellä on innostusta, motivaatiota ja halu auttaa.

– Hilu nauttii ja lukija rentoutuu. On ihanaa auttaa lukijoita Hilun avulla.

Hilu ei lukukoiran kiireiltään ehtinyt antaa haastattelua, mutta koiran ilme ja olemus vahvistivat Jaana Ollin viestin siitä, että koira nauttii. Hilua sai käyttää kirjatelineenäkin.

Muumista ja Pikku Myystä kertova kirja oli ensin Hilun selän päällä, sitten tuettuna koiran kylkeä vasten. Lopulta labradorinnoutaja kellahti tyytyväisenä selälleen ja odotti, että lukuhetki jatkuu. Myös kirjan lukija näkyi nauttivan kiireettömästä tunnelmasta, lukemisesta ja Muumien maailmasta.

Lappajärven kirjaston lukukoiratapahtumalla kartoitettiin kiinnostusta isomman tapahtuman järjestämiseen. Jaana Olli haluaisi käydä Hilun kanssa Lappajärven kirjastolla ja alakoululla, jos lukijoita riittää. Joona Hakalahti kertoo, että jatkossa lukukoiratapahtumia järjestetään mahdollisuuksien mukaan.

Maakunnassa hyvä tilanne

Suomen Kennelliitto on kouluttanut ensimmäiset lukukoiraohjaajat vuonna 2017 ja siitä lähtien toimintaa on ollut myös Etelä-Pohjanmaalla. Kennelliiton Etelä-Pohjanmaan lukukoirayhteyshenkilö Annika Vesterback kertoo, että ensimmäisellä kurssilla oli alle kymmenen koirakkoa. Nyt maakunnassa on yli 50 lukukoiraa ja ohjaajaa. Toimintaa on monella kirjastolla ja koulullakin.

Jokainen lukukoiran ohjaaja vastaa koiran peruskoulutuksesta itse.

– Kun meillä on kurssi, teoriapäivänä käydään läpi käytännön asioita ja sitä, miten tämä toiminta toimii – että se on tasalaatuista – tapahtuu se Ivalossa tai Hangossa. Kun ohjaajien kanssa on käyty kaikki teoriat läpi, arvioidaan koira: tehdään tilanne, joka on mahdollisimman lähellä oikeaa lukukoirahetkeä.

Annika Vesterback sanoo, että kaiken lähtökohtana olevan sen, että koira nauttii. Hän itse tuli lukukoiratoimintaan mukaan vuonna 2017 cairnterrieri Oivan kanssa.

– Olen itse aina rakastanut lukemista. Minulle on riemuvoitto se, jos saan johonkin lapseen tartutettua lukemisen ilon ja riemun, minkä siitä saa! Lukutaito on yksi tärkeimmistä taidoista. Ihminen tarvitsee sitä koko elämänsä ajan ihan kaikessa toiminnassa.

Virpi Poikelin

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät