Pesisväen katseet kesässä

Vedon Elmeri Anttila on miesten Superpesiksen pelinjohtajien vahvin ehdokas Vuoden pesäpalloilijaksi kaudella 2024. Kuva: Antti Haapasalo/Superpesis.

Miesten Superpesis otti tuttuun tapaan varaslähdön kauteen Espanjan Fuengirolassa Vimpelin Vedon voitettua Joensuun Mailan. Kotimaassa kausi alkaa helatorstaina.

Järviseutulaisjoukkueet Alajärven Ankkuritpesis ja Vimpelin Veto ovat paaluttaneet kauden tavoitteikseen sarjasijoituksen kohentamiseen viime kaudesta. Hopeasijaa puolustava Veto tavoittelee paluuta mestaruuskantaan, kun taas sarjapaikkansa karsintojen kautta uusineen Ankkureiden minimitavoitteena on pudotuspelipaikka.

MAINOS

Ankkurit pelaa ensimmäisen kotiottelunsa sunnuntaina 12.5. Hyvinkään Tahkoa vastaan. Vedon 21.5. pelattavaan kotiavaukseen saapuu Kempeleen Kiri.

Miesten pääsarjassa pelaa tällä kaudella 13 joukkuetta, joista seitsemän parasta pelaa runkosarjan päätyttyä ylemmissä pudotuspeleissä ja sijoille 8–13 jääneet alemmassa jatkosarjassa.

Kahdeksan parasta pelaavat pudotuspelit, joista edetään kohti välieriä, finaalia ja pronssitaistoa. Alemman jatkosarjan viimeinen putoaa Ykköspesikseen. Sijojen 11 ja 12 joukkueet pelaavat putoamiskarsinnan, jonka voittaja säilyttää Superpesis-paikkansa.

Putoamiskarsinnan häviäjä ja Ykköspesiksen mestari pelaavat Superpesis-karsinnassa sarjapaikasta.

Yllätyksiä ilmassa?

Miesten 35. Superpesis-kaudesta on pesispiireissä veikkailtu edelliskauden tapaan tasaista. Pelinjohtajien ennakkoarvioissa mestarisuosikin viitta heitettiin Vedolle, jonka takana taistelevat Sotkamon Jymy, Manse PP, Joensuun Maila ja Kempeleen Kiri.

Ankkurit asettuu pelinjohtajien ennakkorankingissa 11:nneksi. Kauden suurimmaksi yllättäjäehdokkaaksi eniten ääniä sai ennakkorankingissa 12. sijalle jäänyt Imatran Pallo-Veikot.

Vedon Elmeri Anttila nousi ykkösnimeksi, kun pelinjohtajia pyydettiin nimeämään oma ehdokkaansa Vuoden pesäpalloilijaksi. Anttila nostettiin myös sarjan parhaaksi vaihtolyöjäksi.

Kuuden pelinjohtajan mielestä Jukka-Pekka Vainionpää on puolestaan sarjan paras kotiuttaja. Severi Lassila sai Kempeleen Kirin Tuomas Jussilan tapaan neljä ääntä, kun piti nimetä sarjan paras linjapelaaja. Pelinjohtajien mielestä Superpesiksen tunnelmaltaan paras kenttä löytyy Vimpelistä.

Nuoreksi läpimurtopelaajaksi on pelinjohtajien papereissa nousemassa seitsemän pelaajaa, joista Kouvolan Pallonlyöjien Eemeli Laine sai eniten ääniä. Ankkureiden Joona Peltokangas on myös mukana listalla. 21-vuotias Peltokangas pelasi Talvisuperissa kuusi ottelua ja toi neljä juoksua. Talvisuperissa hänet nähtiin kakkoskopparin tontilla ja kärkietenijänä.

Pienin muutoksin kauteen

Veto jatkaa tutulla miehistöllä. Ainoa muutos edelliskauteen on pelinjohtaja. Pikavisiitin Vetoon tehnyt Petri Pulliainen korvattiin oman kylän miehellä, Kari Kleemolalla.

Vaikka Kleemolan edellinen miesten Superpesis-joukkueen pelinjohtajakokemus on vuodelta 2005, hän tuntee pelaajiston todella hyvin ja on hengittänyt Vetoa myös välivuosien ajan. Vedon rosteri on laaja ja ratkaisijan paikalle riittää tunkua nuoremman polven pelaajista.

Ankkureiden runko muodostuu joukkueen takaisin Superpesis-kartalle nostaneista pelaajista. Etenkin viime kauden alajärveläishuipennus eli Koskenkorvan Urheilijoiden ja Kankaanpään Mailan kampeaminen on kasvattanut yhteisten kokemusten pääomaa.

Ankkurit sai riveihinsä oman kasvattinsa Viljo Sillanpään Seinäjoen JymyJusseista. Sillanpään mukana tulee pelikokemusta. Kankaanpään Mailassa pesisoppinsa ammentaneen Petteri Kortelaisen liittyminen sinikeltaisiin tuo lisää leveyttä joukkueen kotiutusosastoon Juho Ihamäen ja Tuukka Etulan rinnalle.

Viime kaudella Koskenkorvan Urheilijoissa pelannut Kortelainen löi runkosarjassa kaksi kunnaria ja 70 tavallista ja oli lyöjätilaston kuudes. Menopuolelle kirjattiin Riku Utanen.

Virpi Poikelin

MAINOS
Exit mobile version