Näppärä bokashi kompostoi keittiön biojätteet hajuttomasti

Mervi Ukonmäki sekoittaa bokashissa muhineen massan tällaisiin multalaatikoihin ja parin viikon kuluttua hänellä on valmista, ravinteikasta ruokamultaa. Tällä hetkellä hänellä bokashi-ämpärissä  olevat biojätteet eivät kuitenkaan ole vielä valmiita mullan sekaan.
Mainos[adrotate banner="3"]

Jamin opetuspuutarha Timjamin kevätpöhinöissä vierailleilla oli mahdollisuus päästä tutustumaan tämän hetken hittiin, bokashi -kompostointiin.

Eikä ihme että hommasta on tullut niin suosittua, sillä pieni ja näppärä bokashi-ämpäri on helppo säilyttää tiskipöydän kupeessa ja sujauttaa sinne aina kodin biojätteet – lihaa ja kahvinporoja lukuun ottamatta.

MAINOS

Pikkuinen ämpäri vetää sisäänsä uskomattoman määrän biojätettä ja mikä kummallisinta, se ei haise edes silloin, kun tiiviin kannen avaa!

Bokashia esitteli Jamilla opettaja Mervi Ukonmäki, joka uskaltaa omasta kokemuksestaan luvata, että bokashi-kompostointi toimii isommallakin perheellä. Se sopiikin kaiken kokoisiin talouksiin ja jos kyseessä on 1-2 henkilön talous, sen avulla voidaan välttää kokonaan ulkokompostorin tarve.

Bokashiin laitettava biojäte on hyvä pilputa pieneksi, mutta mihinkään mikrokokoon ei tarvitse pyrkiä.

Bokashi -kompostointi on yksinkertaista. Tarvitset vain astiat, joita on tarjolla erilaisia ja erinäköisiä ja kätevimmät voi tehdä sellaisen vaikka itse. Astioita on hyvä olla kaksi, sillä toinen niistä on käytössä ja toinen fermentoitumassa.

Bokashi-ämpäriä säilytetään ihan huoneenlämmössä ja se ei paljon tilaa vie. Astian pohjalla on ritilä, jonka päälle laitetaan talous- tai vessapaperia ja sen jälkeen sitä aletaan täyttää. Mitä pienemmäksi biojätteen pilppuaa, sen parempi.

Jätteen sekaan lisäillään bokashirouhetta, jota saa ihan rautakaupasta Alajärveltäkin ja aina välillä pitää muistaa tyhjentää ämpärin alaosassa olevasta hanasta sinne valunut neste. Tätä nestettä ei kannata heittää menemään, sillä se on Ukonmäen mukaan mainiota lannoitetta, jossa laimennussuhde on peräti yhden suhde sataan!

Nesteen voi myös ladata biohiileen ja sekoittaa biohiilen kasvualustaan, jolloin ravinteet vapautuvat siitä kasvien käyttöön pikkuhiljaa.

Bokashi -ämpäri täytetään aivan täyteen ja sitä painetaan välillä tiiviimmäksi. Kun se on niin täynnä että mitään ei enää mahdu mukaan, se pidetään vähintään kaksi viikkoa lämpimässä ja välillä tyhjätään valunut neste pois. Mitä kauemmin tämä vaihe kestää, sitä nopeammin saa multaa!

Kun haluat tyhjentää ämpärin, siellä oleva massa sekoitetaan kuivahkoon multaan tai turpeeseen ja päälle laitetaan vielä muutama sentti multaa. Jos on lämmin, niin multa on valmista jo perin viikon kuluttua.

Jos ämpärin tyhjentää talvella eikä tilaa ole säilytellä multa-astioissa sisällä tai kellarissa, multaseos voi hyvin odottaa kevättä ulkona. Bokashista tulleen massan voi myös laittaa kompostiin.

Bokashi-kompostointi on siis hyvin yksinkertainen ja vähän tilaa vaativa systeemi muuttaa kodin biojätteet hyväksi ruokamullaksi.

Tuula JokiahoMAINOS
Edellinen artikkeliAlajärven tuulipuisto on kansainvälisen ja paikallisen yhteistyön tulosta
Seuraava artikkeliAnkkurit nappasivat voiton Pattijoelta