Kirjanpainajat tekevät tuhojaan Hirmukorvessa

Alajärven kaupungin kuntatekniikan päällikkö Juuso Pikkukangas ja metsänhoitoyhdistys Suomenselän toiminnanjohtaja Arto Alanen asian äärellä. Taustalla näkyvät kuuset ovat jo toimineet kirjanpainajan ateriana ja vaikka tilanne on harmillinen, on alueella pakko tehdä metsänhoitotöitä tuhohyönteisen leviämisen estämiseksi.
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven kaupunki omistaa Hirmukorvessa Lakiksen ja Pyhävuoren välissä noin viiden hehtaarin alan vanhaa kuusikkoa.

Kyseessä on monelle tuttu korpimainen alue, jonka lävitse kulkee luontopolku. Alueesta ei ole rauhoituspäätöstä, mutta sitä on säästelty metsänhoidon toimenpiteiltä luontoarvojensa vuoksi ja siksi, että takavuosina siellä asusteli jopa kuukkeli -pariskunta.

MAINOS

Tänä kesänä Hirmukorvesa tullaan metsänhoitotöitä kuitenkin tekemään ja puustoa tulee kaatumaan jossain määrin. Syynä on se, että noin hehtaarin kokoiselle alueelle on levinnyt kuusikoita tuhoava kirjanpainaja, tehden siellä täydellistä tuhoa.

Kirjanpainajat ovat pieniä kaarnakuoriaisia, jotka tappavat vanhoja kuusia ja heikentyneitä puita.  Ne pystyvät massaesiintymisissä tappamaan myös terveitä puita ja metsiköitä. Tuhot voivat jatkua ja laajeta useita vuosia, ellei asiaan puututa.

Metsänhoitoyhdistys Suomenselän toiminnanjohtaja Arto Alanen kertoo, että ensimmäiset merkit alueella huomattiin kirjanpainajista jo noin kymmenen vuotta sitten. Pahiten tuhoutuneella alueella oli ensin puuhun osunut salamanisku ja sen jälkeen vielä myrsky teki tuhojaan. Sopivasti rinteessä sijainneeseen alueeseen oli tämän jälkeen kirjanpainajien otollista muuttaa.

Tämän kuusen kaarnassa näkyy läikkiä, jotka kertovat kirjanpainajan vierailusta.

– Tilanne on erityisen harmillinen, koska Hirmukorpi on monen luonnonharrastajan tuntema paikka ja sitä on haluttu säilyttää, kaupunginjohtaja Vesa Koivunen sanoo. Nyt kirjanpainajat ovat kuitenkin tuhonneet metsästä puustoa jo laajasti ja kaupunki on vastuussa siitä, ettei tuhohyönteinen leviä sieltä yksityisten metsiin.

Taustalla toimenpiteisiin ryhtymiselle on myös metsälaki. Se velvoittaa sairastuneiden puiden poistamiseen.

Alanen kertoo, että poistettavan puuston määrä ei ole vielä täysin selvillä. Ne puut, jotka ovat jo kuolleet, eivät enää toimi kirjanpainajan isäntänä, vaan ötökät ovat jo siirtyneet uusiin puihin. Selvää on, että koko aluetta ei tarvitse hakata ja erityisesti pyritään suojelemaan luontopolun ympäristöä.

Metsänomistajien kannattaa olla tarkkana

Muidenkin metsänomistajien kannattaa seurata vanhoja kuusikoitaan. Kirjanpainajat ovat levinneet Alajärven alueelle ja vähän etelämpänä Ähtärissä esiintymiä on jo useita.

– Kirjanpainajan lisäksi tähtikirjaaja on toinen tuhohyönteinen, joka on tehnyt alueella tuhoja viime kesänä. Se tappaa kuusesta latvan, Alanen kertoo.

Kirjanpainajissa ongelma on se, että ne tappavat puut nopeasti ja jos torjuntahakkuu tuossa kohtaa myöhästyy, tukit kuivahtavat polttopuuksi. Se taas aiheuttaa suurta taloudellista tappiota.

Kirjanpainajat ovat iso vitsaus vanhoissa kuusikoissa kaikkialla Euroopassa. Niiden joukkoesiintymiä on ollut myös Ruotsissa ja Norjassa myrskytuhojen jälkeen.

Suomessa kirjanpainajatuhot ovat toistaiseksi keskittyneet Etelä- Suomeen ja yksi keskittymä on Kaakkois-Suomessa.

Ilmastonmuutos on yksi tärkein tekijä sille, miksi kirjanpainajat ovat levinneet yhä pohjoisemmaksi.

Kirjanpainaja iskee varttuneiden kuusten kuoren alle. Tuore isku näkyy kaarnan päälle jääneestä purukasasta. Erityisesti kannattaa tarkkailla hakkuuaukkojen reunoja.

Kirjanpainajien lisääntyminen näkyy jo siinä, että koivuntaimia ei ole ollut tarjolla metsänistutuksiin niin paljon, kuin olisi ollut kysyntää. Alanen sanoo, että koivu kestää tauteja paljon paremmin kuin monet muut puulajit ja siksi siitä on tullut nyt entistä suositumpi.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliJoska Försti ja Sten Perillus KyKy-Betsetin riveihin
Seuraava artikkeliAnkkureille vierastuplasta voitto ja häviö