Veganni on Vimpelin erikoisuus

Anni Puumala kypsytteli kahvilaideaa parisen vuotta. Yrittäjäkaksikko Anni ja Päivi Puumala haluavat kehittää yritystään. Mielessä siintää esimerkiksi vegaanisiin tuotteisiin erikoistuneen verkkokaupan perustaminen.
Mainos[adrotate banner="3"]

Vimpelin paraatipaikalle, entisen R-Kioskin tiloihin on perustettu näillä leveysasteilla harvinainen kahvila, jonka toiminta perustuu vegaanisuuteen.

Kahvila Vegannia pyörittävien Anni ja Päivi Puumalan tarkoituksena on kehittää ja laajentaa kahvilan toimintaa. Pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin avoinna olevan kahvilan toiminta on ympärivuotista eli kesäkahvilasta ei ole kyse. Toimintaa kehitetään laajemman valikoiman ja verkkokaupan suuntaan.

MAINOS

Kahvila Veganni on ottanut oman paikkansa Vimpelin ja lähiseudun asiakkaiden keskuudessa. Anni Puumalan haastattelu keskeytyy useamman kerran, yrittäjän kipaistessa palvelemaan asiakkaita. Päivän ensimmäiset vakioasiakkaat tulivat paikalle heti oven ja kahvilan avauduttua. Anni Puumala kertoo, että avajaisten etkoilla kävi viitisenkymmentä asiakasta yhden illan aikana.

Pitkä kypsyttelyaika

Anni Puumala kertoo olleensa kasvissyöjä jo 27 vuoden ajan. Hän on törmännyt usein siihen, että kahviloissa ja taukopaikoissa tai vaikka pesäpallopeleissä ei ole tarjolla kasvisvaihtoehtoja.

– Jos haluaa vaikka leivän ostaa, on leivän välissä esimerkiksi kinkkua. Halusin mennä omassa kahvilassa vielä astetta pitemmälle eli tarjota vegaanista, joka käy periaatteessa kaikille.

Kahvilaideaa Anni Puumala sanoo pähkäilleensä kahden vuoden ajan.

– Aluksi ajattelin perustavani vegaanisten tuotteiden verkkokaupan ja että kivijalkakauppa toimisi kahvilana ja varastotilana. Tein Facebookin Vegaaniset tuotteet -ryhmässä kyselyn, että millaisia tuotteita kaivataan ja mitä ei ehkä saa. Sitten rupesin puhumaan asiasta siskoilleni. Pyysin Päiviä mukaan loppuvuodesta. Oman työni ohella pysty yksin kahvilaa pyörittämään, kotipalveluyrittäjänä toimiva Anni Puumala valottaa.

Päivi Puumala tekee kaksivuorotyötä kaupan alalla. Kahvilaa varten siskokset perustivat osakeyhtiön ja ostivat huhtikuussa entisen R-Kioskin liiketilan.

Itse tehtyä

Yrittäjäkaksikolla ei ole sovittua työnjakoa. Jos molemmat ovat yhtä aikaa paikalla, lähdetään Anni Puumalan mukaan automaattisesti tekemään eteen tulevia töitä.

Kahvila Vegannin itse tehdyt leivonnaiset ovat paitsi vegaanisia ja monesti myös gluteenittomia.

– Huomaan, että leivonta on helpompaa ilman kananmunaa. Monet ohjeet ovat sellaisia, että aineet vain sekoitetaan. Gluteenittomuus tuo haastetta, kun jauhot eivät käyttäydy samalla tavalla kuin vehnäjauhot, Anni Puumala naurahtaa.

Kahvila Vegannin valikoimiin kuuluu erikoiskahveja ja pehmytjäätelöitä, joista löytyy myös maitoon tehty vaihtoehto: vähintään toinen pehmytjäätelövaihtoehto on vegaaninen. Pehmytjäätelön kohdalla Puumalan siskokset ovat kurkottaneet kauemmas. Vegaaniset pehmytjäätelöt tehdään jauheesta, joka tulee Itävallasta. Samalla saadaan lisää makuvaihtoehtoja.

– Suomessa on vain yksi firma, joka tekee vegaanista pehmytjäätelöä, mutta tässä tulivat eteen logistiset haasteet. Googlettelin ja mietimme, että jos pehmytjäätelö tehtäisiin jauheesta, johon itse lisätään neste. Suklaapehmyttä olemme tehneet mantelimaitoon ja mansikkaa ja mango-persikkaa riisimaitoon.

Kahvila Veganniin suunnitellaan hankittavaksi smoothie-kone ja hot dog -kone ja myyntiin pikkupurtavaa. Irtokarkkihyllytkin mahtuisivat hyvin vihreän sävyin maalattuun kahvilaan. Yhdeltä asiakkaalta on jo tullut toive, että tehkää talviaikaan ihania kaakaoita.

Kahvilan vahvuudeksi Anni Puumala nostaa sen, että molemmat yrittäjät ovat asiakaspalveluhenkisiä.

– Meistä molemmista paistaa se, että tykätään tästä hommasta, vaikka olisi kiirekin. Ensimmäisen illan jälkeen sanoin Päiville, että tämä on oikeasti mukavaa. Ihanaa nähdä, että ihmiset jäävät kahvilaan istumaan.

Virpi Poikelin

MAINOS
Edellinen artikkeliAlajärvellä on havaittu runsaasti sinilevää
Seuraava artikkeliAnkkurit ja Veto kohtasivat Kitrolla