Soinin kirjastossa on 18.7.-30.8. esillä Niilo Oikarin Jazzia ja kansanmusiikkia – tekoälynäyttely.
1990 syntynyt Niilo Oikari on karstulalainen kuvataiteilija, muusikko ja luokanopettaja. Koulutukseltaan hän on kasvatustieteiden maisteri (JYU) ja Restonomi (SeAMK).
Syksyllä 2022 Niilo tarvitsi levynkansitaidetta omalle musiikilleen ja hänen mieleensä juolahti mahdollisuus kokeilla uutta kuvageneraattorisovellusta. – Olin kuullut, että jotkut olivat tehneet levyn kansia tekoälyllä ja päätin kokeilla.
Nyt, melkein kaksi vuotta myöhemmin, hän on kokeillut kymmeniä eri sovelluksia, tehnyt tuhansia kuva-aihioita, järjestänyt näyttelyitä ja perustanut yrityksen, jossa kouluttaa muita hyödyntämään tekoälyn mahdollisuuksia.
Tekoälytaiteessa haasteena on runsaudenpula. Kuvia luodaan tekstikomennoilla, eli käytännössä taiteilija kertoo tekoälylle, millaisen kuvan haluaa ja kone yrittää luoda sellaisen.
Prosessi toistetaan niin monta kertaa, että löydetään sellainen kuva, jota halutaan lähteä jatkojalostamaan. Välillä voi joutua tekemään kymmeniä tai satoja kuvia ennen sopivan löytymistä. Kuva-aihioiden luominen on hauskaa ja helppoa, mutta niiden muokkaaminen taiteilijan omaan tyyliin sopivaksi ei ole suoraviivaista.
– Haluan, että kuvani kertovat tarinaa ja näyttävät minun tuotoksiltani, joten käytän paljon aikaa muokatessani kuvia lopulliseen muotoonsa.
– Tähän prosessiin käytän kuvankäsittelyohjelmia ja digitaalista piirtämistä/maalausta päästäkseni haluamaani lopputulokseen.
Niilo näkee tekoälyn hyödyntämisen kuvataiteessa yhtenä työkaluna muiden joukossa. Se on yksi monista tavoista tehdä taidetta ja ilmaista itseään.
– Mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea ihmiset keksivät näillä uusilla työkaluilla. Hauska ajatella, että minun tauluni ovat yksiä ensimmäisiä näillä tekniikoilla tehtyjä.
– Uskon, että tekoäly tulee mullistamaan maailmaa ja muuttamaan ihmisten arkea suhteellisen nopeasti ja aika radikaalisti.