Mönkijästä haaveileva tarvitsee harjoitusta

Uutta ajokorttia hankkiva nuori tarvitsee vanhemman tukea, vaikkei itse sitä myöntäisikään. Kuva: Ville-Veikko Heinonen/Liikenneturva
Mainos[adrotate banner="3"]

Traktorimönkijästä on tullut monelle nuorelle ensimmäinen ajoneuvo mopon tai mopoauton sijaan. Mönkijää hankkiva nuori tarvitsee vanhemman tukea, vaikkei itse sitä myöntäisikään. Liikenneturva muistuttaa vanhempia huolehtimaan siitä, että nuoren menopeli, ajokortti ja valmiudet toimia kuljettajana ovat liikenteeseen sopivat.

Nuori tarvitsee harjoitusta lähtiessään uuden ajoneuvon puikkoihin. Osa ajokorteista edellyttää vain teoriakoetta, joten riittävään osaamiseen liikenteessä on kiinnitettävä huomiota ja vakavasti harkittava ajotuntien hankkimista ammattilaiselta. Itsenäinen harjoittelu liikenteessä on mahdollista ajokokeen suorittamisen jälkeen ja sitä kannattaa jatkaa esimerkiksi vanhempien kanssa.

MAINOS

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti kannustaa mönkijäkortin suorittaneita harjoittelemaan liikenteessä liikkumista rauhallisella alueella ja turvallisessa ympäristössä.

– Mönkijöitä on paljon ja ne näkyvät onnettomuustilastoissa. Jokaisen ajokorttia suorittavan on hallittava liikenteen säännöt ennen ajamaan lähtemistä. Autokoulujen ajotunnit maksavat itsensä pian takaisin, kun turvalliset liikennetaidot ovat hallussa. Se on varmasti myös huoltajien toivelistan ykkösenä, Ruutti sanoo ja jatkaa:

– Vinkki jokaiselle nuoren vanhemmalle: mene itse kyytiin ja anna nuorelle palautetta ajamisesta. Käykää yhdessä läpi hankalalta tuntuvat tilanteet tai risteykset ja jutelkaa, miten liikenteessä liikutaan turvallisesti. Osoita, että olet kiinnostunut nuoren liikkumisista.

Tutustu nuoren mönkijään

Traktorimönkijä voi olla hyvä kulkuväline, kun sen rajoitukset ottaa huomioon. Monet traktorimönkijät vastaavat teholtaan henkilöautoa, joten nopea kiihtyvyys voi tulla kuljettajalle yllätyksenä. Mönkijä myös kaatuu herkästi, joten käännöksiin on ajettava rauhallisesti.

Mönkijät voidaan luokitella useampaan eri ajoneuvoluokkaan.

– Mönkijän tieliikennekelpoisuuden lisäksi on kiinnitettävä huomiota siihen, millaista mönkijää nuori saa ajokortillaan ajaa. Osa nuorten suosimista traktorimönkijöistä vaatii AM/121-luokan ja osa T-luokan ajokortin, Ruutti sanoo.

Liikennekäytössä olevien traktorimönkijöiden määrä kasvoi kymmenkertaiseksi 2010-luvulla. Kun vuoden 2016 alussa traktorimönkijöitä oli noin 19 000, viime vuonna määrä oli kasvanut yli 71 000:een. Traktorimönkijöiden yleistyminen ja käyttötarkoituksen muutos maatalouden työvälineestä yleisesti käytössä olevaksi kulkuneuvoksi on näkynyt myös vakuutusyhtiöiden vahinkotilastoissa. Mönkijää on turvallisinta säilyttää lukitussa tilassa, esimerkiksi autotallissa tai varastossa. Jos mönkijässä on ajonestolaite tai ohjauslukko, ne kannattaa kytkeä päälle. Jos ajonestolaite puuttuu, mönkijän voi lukita levyjarrulukolla, vannelukolla, ketjulla ja lukolla tai vaijerilukolla kiinteään kohteeseen liitettynä.

MAINOS
Edellinen artikkeliJazzia ja kansanmusiikkia – tekoälynäyttely Soinin kirjastoon
Seuraava artikkeliKesäkuvataitelijat Alajärvellä