Kesäkahvila Jemma on neljän viime kesän aikana palvellut asiakkaitaan Nelimarkka-museon takaterassilla.
Alkavaan kesään on kuitenkin Jemman suhteen luvassa merkittävä muutos, sillä Jemma on muuttanut uuteen sijaintiin Alajärven Nuorisoseuralle.
Jemma on Alajärven nuorisopalveluiden kesäkahvila, joka on tarjonnut kesäisin työmahdollisuuksia paikallisille nuorille. Nuoret pääsevät harjoittelemaan kahvilatyötä turvallisesti ja itsenäisesti, saaden arvokasta työkokemusta kesä-heinäkuun ajan.
Tarjontaan on kuulunut muun muassa frappeja, pirtelöitä, virvoitusjuomia, jäätelöannoksia sekä suolaista ja makeaa purtavaa.
Jemma on myös tunnettu herkullisesta Nelimarkka-leivoksestaan, joka tänä vuonna muuttuu nuorisoseuran hengen mukaan Aalto-leivokseksi. Aalto-leivos on lanseerattu viime kesänä osana Aalto-viikkoa ja jatkossa sitä tarjoillaan myös Jemmassa, tuoden kahvilan tarjontaan suklaisen lisän.
Muutto tuli ajankohtaiseksi nuorisoseuran kanssa tehtävän yhteistyön myötä ja koska nyt halutaan nostaa Aalto-kohteita esille entistä enemmän. Keskustan alueella Jemma tavoittaa varmasti ihan uuttakin asiakaskuntaa ja ehkäpä myös nuoret löytävät sinne paikalle entistä paremmin.
Erityisnuorisotyöntekijä Siiri Ahopelto kertoo, että Jemmassa on käynyt myös museolla hyvin väkeä, monet myös läppärin kanssa tekemässä työtä. Samalla tavoin voi jatkossa tulla myös Nuorisoseuralle, jossa sisätilojen lisäksi on pöytiä mahdollisesti tulossa myös ulos.
Työtä neljälle nuorelle
Jemmaan on palkattu kesäkuun ajaksi kaksi ja heinäkuulle kaksi työntekijää. Kaikki työntekijät ovat täysi-ikäisiä, jotta vastuuta toiminnan pyörittämisestä voidaan aidosti antaa heille itselleen.
Jemma tulee olemaan avoinna tiistaista perjantaihin kello 11-17 ja lauantaisin kello 12-16 muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Jemma aukeaa 3.6. ja sulkeutuu 26.7. Herkut Jemmaan valmistaa Kultahehku.
Kesäkuussa Jemmassa työskentelevät Milla Liimatainen ja Emilia Metsäranta. Heinäkuussa vuorossa on tämän kevään ylioppilas Hilda-Miina Hirsimäki ja lukiolainen Ilona Kujala. Hakijoita työhön oli ennätysmäärä, noin 30 ja lähes kaikki hakemukset olivat hyviä ja huolella laadittuja.
Lopulliset valinnat töihin tehtiin haastattelujen pohjalta, joten nuoret saivat hyvää oppia myös töiden hakemisesta ja haastattelutilanteesta.
Hilda-Miina kertoo, että hän haki työtä Jemmasta koska suoritti kaksoistutkinnon, eli ylioppilaslakin lisäksi hän sai käteensä myös merkonomin paperit. Hän ajatteli, että tältä pohjalta hänellä voisi olla annettavaa Jemman markkinointiin uusille asiakasryhmille. Tätä työpaikkaa aikaisemmin hän on ollut kesätöissä erilaisissa asiakaspalvelutehtävissä.
Ilona puolestaan kertoo, että hän on ollut TET-jaksolla töissä kahvilassa ja piti siitä työtä todella paljon. Siksi työ Jemmassa kiinnosti etenkin, kun työ sisältää enemmän vastuuta kuin perinteinen työpaikka kahvilassa. Jemmassa on mahdollisuus kokeilla uutta ja haastaa itseään.
Ennen töiden alkua kesätyöntekijät perehdytetään Nuorisoseuran talon historiaan niin, että he osaavat antaa siitä perustietoja asiakkaille ja ehkäpä kertoa jonkun mielenkiintoisen yksityiskohdankin!
Tuula Jokiaho