-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Kiusaamisen vastainen kampanja herättää tunteita

Alajärven Lehtimäeltä kotoisin oleva Sirma Raivio vietti lokakuussa syyslomaansa Kreetalla ja osallistui #kutsumuatorstai-kampanjaan lähettämällä kuvan itsestään meren rannalla. Kuva on kertakaikkisen kaunis taustansa ja kuvan pääosassa olevan nuoren naisen takia.

22-vuotias Sirma on aina ollut luonteeltaan reipas ja suorasukainen, eikä ole koskaan lannistunut nimittelystä, jota on joskus saanut osakseen. Selvää on, että ikävät kommentit ovat satuttaneet, mutta vahvan itsetunnon omaavana hän onkin kysynyt nimittelijältä suoraan syytä nimittelylle, tai puhunut asiasta opettajan kanssa.

MAINOS

Sirma toivoo edelleen että tällaisissa tapauksissa kissa nostettaisiin pöydälle ja selvitettäisiin kiusaamisen todellinen syy. Usein kiusaaja saattaa purkaa myös omaa pahaa oloaan huomaamatta sitä itse.

Harmittavaa on, että vain murto-osa lapsista ja nuorista omaa yhtä hyvän itsetunnon kuin mitä esimerkiksi Sirmalla on ollut. Tämän takia koulujen ja eri harrastuspaikkojen ohjaajien tulisi käyttää erityisen herkkiä tuntosarvia, jotta huomaisivat kaikki tilanteet, jossa jotain satutetaan.

Evijärvellä kieltenopettajana toimiva Hanna-Leena Mäenpää tosin sanoo siitä olevan haittaakin, että on herkkä aistimaan negatiiviset eleet ja puheet.

Välillä hän kokee puuttuvansa liian nopeasti tilanteisiin, joissa ei aina ole ollutkaan tarkoitus pahoittaa kenenkään mieltä. Silti hän haluaa keskustella asian läpi ja varmistaa, että kenellekään ei ole aiheutunut väärinymmärrystä tai pahaa mieltä. Ehkä juuri sen takia isompia kahnauksia ei hänen aikanaan pääse tapahtumaan.

Judossa ketään ei kiusata!

Hanna-Leena asuu Vimpelissä kuusihenkisen perheensä kanssa ja kuljettaa esikoispoikaansa Jimi-Jaakkoa Lappajärvellä judotreeneissä. Siellä on junnuja kaiken kokoisia: isoja ja pieniä, tyttöjä sekä poikia. Silti kukaan ei tule syrjityksi ja otteluparia valittaessa ei ole aikaa miettiä kenen kanssa harjoittelee. Jos parin valinnassa syntyy urputusta, ohjaajat puuttuvat siihen heti.

Tähän asiaan Hanna-Leena on erittäin tyytyväinen ja hän kiittää ohjaajia ammattitaidosta ja tunneälystä. Ohjaajana judossa toimiva Pauliina Kujala kertookin, että hänelle on syntynyt hyvin vahva nollatoleranssi kiusaamiseen.

Hän arvelee sen johtuvan omasta taustastaan. Hän oli harrastusta aloittaessaan omalla salillaan ainoa tyttö, joka yleensä otettiin erittäin hyvin porukkaan mukaan. Muutamia poikkeuksia tietenkin oli ja ne ovat piirtyneet Pauliinalle syvälle mieleen.

Hän kertoo muistavansa selvästi miltä tuntui, kun ei kokenut oloa tervetulleeksi porukkaan. Judossa harjoitellaan nimenomaan toisen kunnioittamista ja opetellaan ymmärtämään se, että kaikki ovat samanarvoisia.

Myös sinä voit osallistua #kutsumuatorstai-kampanjaan!

Haasteeseen voit osallistua yksinkertaisesti näin: Ota kuva kahdesta sanasta, joista toinen kuvaa sitä lokeroa, johon sinut on yritetty tunkea ja toinen sitä ominaisuutta, jollaisena tahdot muiden itsesi näkevän tai muistavan.

Vedä sitten viiva ensimmäisen sanan yli – sitä ei enää kukaan tule käyttämään.
Jaa kuva Facebookissa tai Instagrammissa tunnisteella #kutsumua ja #kutsumuatorstai.

Jälkimmäistä tunnistetta käyttävät osallistujat ovat automaattisesti mukana Torstai-lehden arvonnassa, jonka voittaja saa yllätyspalkinnon. Arvonta suoritetaan vuoden 2015 ensimmäisenä päivänä.

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät