1.4 C
Alajärvi
keskiviikko 24.4.2024
MAINOS

Jamin oppilaat rakentavat rivitalon Lappajärven kunnalle

Järviseudun ammatti-instituutilla Lappajärven toimipisteessä on alkanut suurehko rakennushanke yhteistyössä kunnan kanssa.

Asunto Oy Puustellinkartano-nimisen asuinrakennuksen peruskiven muurauksen suorittivat maanantaina rakennuttajan Lappajärven kunnan valtuuston puheenjohtaja Eero Ahvenniemi ja toteuttajan Järviseudun ammatti-instituutin hallituksen puheenjohtaja Antti-Kalle Levijoki, josta Jamin rakennuslinjan oppilaat jatkoivat välittömästi sokkelin valulla.

MAINOS

Peruskiven mukana rakenteisiin muurattiin lieriö, joka sisältää kaikkien hankkeessa tavalla tai toisella mukana olevien nimillä varustetun asiakirjakäärön. Nimiä siihen oli raapustettu toista sataa.

Rakentamisen toteutuksesta vastaa Jamin Lappajärven toimipisteen rakennusosaston ja sähköosaston kaikkien vuosiluokkien opiskelijat opettajiensa johdolla. Rakennuspuolen oppilaiden ohjauksesta ja työnjohdosta vastaavat opettajat Ilkka Ylinen, Terho Toivanen ja Juha Haapala sekä sähkötöiden työnjohdosta ja ohjauksesta Arto Olli.

Peruskiven ja sokkelin valutöitä johtanut Ilkka Ylinen selvitti Esa Hernesniemen tehneen jo tarvitut maansiirto- ja pohjatyöt, jonka jälkeen Jamin rakennusoppilaat asensivat valmiiksi sokkelimuotit nyt suoritettua valua varten.

Sokkelimuotteina käytettiin Saarijärvellä valmiiksi tehtyjä elementtejä, joissa on jo eristeet ja raudoitukset valmiina. Tällä ratkaisulla paitsi helpotetaan ja nopeutetaan työn etenemistä niin myös säästetään betonimassan tarpeessa.
Ylisen mukaan nykyinen tehdastekoinen betonimassa kuivuu nopeasti jatkotöitä silmällä pitäen. Niinpä sokkelimuotteja päästään purkamaan jo valua seuraavana päivänä, kun sokkelin ympärille jää vielä pysyvästi muoteissa mukana olevat eristelevyt.

Ylinen on tyytyväinen kunnalle, että saatiin pitkään etsitty kohde oppilaiden käytännön työn harjoitusta varten. Oppilasaineksesta riippuen 250 neliöinen kolme asuntoa käsittävä rakennus tehdään niin pitkälle oppilastyönä kuin mahdollista.
Ensi talvi mennään ainakin niin, että urakoitsija käy panemassa vain pohjaviemärin, muilta osin pärjätään oppilastyöllä. Oppilastyön luonteesta johtuen aikataulusta on kuitenkin suunniteltu väljä. Rivitalon kaavaillaan olevan valmis kesällä 2016.

Betoniauton saapumista odotellessaan Jamin rakennusosaston oppilaat ilmaisivat tykkäävänsä työmaastaan.

-Joo, on tämä ihan jees!

Juhani Huopana

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät