13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Ilta- ja lauantaivastaanotto Alajärven terveyskeskukseen?

Tulevana tiistaina kokoontuva Järvi-Pohjanmaan perusturvalautakunta saa jälleen eteensä terveyskeskuksen lääkäripäivystys -asiat.

Esityksenä lautakunnalle on, että 1.1.2015 alkaen Järvi-Pohjanmaan yhteispäivystys toimii Alajärven terveyskeskuksessa kello 8-16. Virka-ajan ulkopuolinen päivystys ilman yöpäivystystä ostetaan Seinäjoen kaupungilta, mikäli he tuottavat päivystyspalvelua. Jos Seinäjoen kaupunki ei tuota päivystyspalvelua, virka-ajan ulkopuolinen päivystys ostetaan Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiriltä.

MAINOS

Uutena asiana lautakunnan päätettäväksi esitetään nyt ilta- ja lauantaivastaanoton järjestämistä Alajärven terveyskeskuksessa.

Lautakunnan talousarvioehdotuksessa 2015 on taloudellisesti varauduttu järjestämään päivystys sekä vastaanotto arkisin kello 8-16. Perusturvan tämän hetkisellä lääkäritilanteella pystytään järjestämään kyseinen toiminta.

Päivystysasetuksen muutoksen myötä perusturva ei voi järjestää päivystyspalveluita kello 16 jälkeen, koska käytössä ei ole laboratorio- ja röntgenpalveluita. Vastaanottopalveluita sen sijaan voidaan järjestää joko ajanvarausvastaanottona tai kiirevastaanottona käytössä olevien resurssien puitteissa.

Lautakunta halusi aiemmin ottaa vastaanottotoiminnan järjestämisen uudelleen käsittelyyn linjaten valmisteluun neljä eri vaihtoehtoa, joista ensimmäisessä vastaanotto olisi vain arkisin kello 8-16, toisessa vastaanotto arkisin kello 9-16 ja lauantaisin kello 10-16 ja kolmannessa vaihtoehdossa vastaanotto maanantaista torstaihin kello 8-18 ja perjantaina 8-16 ja lauantaina 10-16. Neljäntenä vaihtoehtona oli vastaanotto maanantaista perjantaihin kello 8-18 ja lauantaina kello 10-16.

Vaihtoehto yksi on lautakunnan talousarvioehdotuksen 2015 mukainen ja sitä käytetään kustannusten vertailukohtana, eli muutos talousarvioehdotukseen on 0 euroa. Kustannuksia muodostuu hoitajien ja lääkärien palkkakustannuksista, hoitotarvikkeiden tarpeen kasvusta ja vastaanottotulojen lisääntymisestä.

Vastaanottotoiminnan jatkaminen iltaan sekä viikonloppuun vähentää luultavammin jonkin verran päivystyskäyntejä Seinäjoelle. Kustannusten laskennassa on huomioitu, että kyseisinä aikoina käytössä on sekä lääkäri- että hoitajavastaanotto.

Perusturva halusi tuoda pohdintaan myös sellaisen vaihtoehdon, jossa lauantaina olisi vain hoitajavastaanotto ja etälääkäriyhteys.

Eri vaihtoehtojen kustannusvaikutukset olisivat seuraavat. Kakkosvaihtoehto 46000, kolmas 108000, neljäs 121000 ja viides 93000 euroa. Vaihtoehto kaksi on haasteellinen, koska asiakkaat ovat tottuneet, että vastaanotto alkaa jo kello kahdeksan.

Esityksenä on, että perusturvalautakunta päättäisi järjestää ilta- ja viikonloppuvastaanoton 1.1.2015 alkaen maanantaista perjantaihin kello 8-18 sekä lauantaina kello 10-16.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät