Sote-palveluiden tulevaisuuden pohdinnassa aikalisä

Mainos[adrotate banner="3"]

Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa 2016 -hankkeen jatko odottaa, että hallituksen esitys järjestämislaista eduskunnalle on valmis. Vasta sen jälkeen jatketaan mahdollisen yhteisen tuottamisvastuisen organisaation pohdintaa. Näin linjattiin marraskuun alussa pidetyssä ohjausryhmän kokouksessa.

– Alueen kuntien edustajien mukaan nyt on vielä liian paljon avoimia asioita. Niille on myös hyvä varata aikaa samaan aikaan, kun odotetaan maan hallituksen ja eduskunnan linjauksia, toteaa hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Lasse Anttila.

MAINOS

Esimerkiksi Seinäjoen kaupungin tavoitteena on hakea oikeutta tuottaa sote-palvelut myös jatkossa.

Kuusiokuntien alueen kunnat, Alavus, Kuortane, Ähtäri, ovat laittaneet sote-palvelunsa kilpailtukseen, ja mahdollinen sote-palveluiden ulkoistaminen julkisen ja yksityisen sektorin yhteisyritykselle ratkeaa vuoden 2015 alkupuolella. Toteutuessaan ulkoistus ei sinänsä estä maakunnan kunnat kattavan tuottajaorganisaation rakentamisesta. Ähtärin päätökseen tilanteessa vaikuttaa sairaalan asema.

– Päätavoitteesta emme ole tinkineet. Haluamme varmistaa, että Etelä-Pohjanmaan asukkailla on jatkossa hyvin toimivat palvelut. Tavoitteena on lakiehdotuksen hengen mukaisesti sovittaa yhteen erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palvelut, Anttila korostaa.

Ratkaisua palveluiden tuottamiseen ohjausryhmä kokoontuu yhteen seuraavan kerran aikaisintaan silloin, kun hallituksen esitys järjestämislaista eduskunnalle on valmis ja Kuusiokuntien sote-palveluiden kilpailutus on ratkennut.

Etelä-Pohjanmaan kunnat, maakunnan liitto ja sairaanhoitopiiri ovat selvitelleet kuluneen vuoden aikana mahdollisuuksia rakentaa yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvaamiseksi. Samalla perustettiin Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa 2016 -hanke, johon kutsuttiin mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoita.

Ensimmäisessä vaiheessa maaliskuuhun 2014 asti selviteltiin mahdollisuuksia rakentaa yhteinen palveluiden järjestämisorganisaatio. Tästä luovuttiin, kun maan hallitus yhdessä opposition kanssa linjasi, että palvelujen järjestämisvastuu osoitetaan viidelle sote-alueelle. Tämän jälkeen Etelä-Pohjanmaan hankkeen painopiste suunnattiin selvittämään mahdollisuutta muodostaa yhteinen palvelujen tuotantovastuussa oleva organisaatio.

MAINOS
Edellinen artikkeliMaailman diabetespäivä tänään – älä unohda raskausdiabetesta
Seuraava artikkeliTekninen lautakunta torppasi ehdotuksen talviaurattavien yksityisteiden nimeämisestä