-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Lääkäri ja hoitaja -työparityöskentely käyttöön Järvi-Pohjanmaalla

Järvi-Pohjanmaan terveyskeskuksen vastaanoton toimintatapoihin on tulossa muutoksia tammikuussa.

– Ajanvaraus-, neuvonta- ja päivystysnumero säilyvät samana. Lääkäri- ja hoitajavastaanotolle tultaessa ei jatkossa tarvitse erikseen ilmoittautua, vaan asiakas voi mennä suoraan terveyskeskuksen aulaan odottamaan. Ilmoittautuminen tarvitaan vain jos asiakas tulee päivystykseen, kertoo avohuollon osastonhoitaja Aino Ylitalo.

MAINOS

– Lisäksi tammikuun puolestavälistä avataan eri terveysasemille omat puhelinnumerot, joista lähialueen asiakkaat voivat saada palvelua terveysaseman aukioloaikoina. Hoitaja-lääkäri -työparit aloittavat toiminnan samoin tammikuun puolessavälissä. Tarkoituksena on, että hoitaja ja lääkäri tekevät tiiviimmin yhteistyötä asiakkaan hoidossa.

Lääkäri-hoitaja -työpareja tulee alkuvaiheessa Alajärvelle kaksi sekä Soiniin ja Vimpeliin molempiin yksi.

Systeemi toimii niin, että asiakkaat ohjataan ajanvarauksesta hoidon tarpeen arvion perusteella ensin hoitajan vastaanotolle. Hoitaja tekee kartoituksen asiakkaan tilanteesta ja ohjaa tarvittaessa ennen lääkärikäyntiä asiakkaan laboratorioon.

Omahoitaja tekee asiakkaan kanssa yhdessä terveys- ja hoitosuunnitelman ja lääkärin vastaanotolla tätä suunnitelmaa tarkennetaan. Terveys- ja hoitosuunnitelmaan kirjataan hoidon jatko-ohjeet ja seuranta. Suunnitelmassa näkyy omahoitajan nimi ja yhteystiedot.

– Ongelmien ilmaantuessa asiakas voi ottaa jatkossa suoraan yhteyden omahoitajaan. Omahoitaja tekee hoidon tarpeen arvion ja sen perusteella voi hoitaa asian omalla vastaanotollaan tai hän voi konsultoida asiasta lääkäriä. Monesti ongelma voi selvitä jo puhelimessa, kun on tuttu hoitaja, joka on hoitanut potilaan asiaa ennenkin, Ylitalo uskoo.

Työparityössä hoitaja voi aina konsultoida lääkäriä ja työnjaosta sovitaan yhdessä. Hoitoon liittyvää päätöksentekoa tukevat selkeät hoitopolut ja käypä-hoito suositukset. Myös vastaanottotilojen järjestely vaikuttaa työparityöskentelyyn.

– Hoidon sujuvuus ja lääkärin konsultointi helpottuu vastaanottotilanteessa, kun lääkärillä ja hoitajalla on vierekkäiset työhuoneet. Myös päivystyksessä on kiireistä hoitoa varten yksi lääkäri ja hoitaja -työpari.

Miksi lääkäri-hoitaja työparityö tulee Järvi-Pohjanmaalle? Syynä tähän on lääkäriaikojen riittämättömyys ja päivystyksen runsas käyttö. Lisäksi halutaan sairaanhoitajan/terveydenhoitajan osaaminen aiempaa enemmän käyttöön.

– Lääkäri-hoitaja työparityö lisää terveyskeskustyön mielekkyyttä ja luo asiakkaalle turvallisuutta, koska hoito on asiakaslähtöistä ja suunnitelmallista. Lääkäri ja hoitaja työparityö nopeuttaa hoitotoimia ja tuo sujuvuutta hoitokokonaisuuteen.

Aikaisemmin tähän käytäntöön Järvi-Pohjanmaalla ei ole voitu siirtyä lääkäripulan vuoksi. Nyt tilanne on siinä määrin parempi, että malli voidaan ottaa käyttöön.

Vuoden alusta ylilääkärinä aloittava Ioannis Stogiannidis kertoo, että lääkäreitä on Alajärvellä nyt kaikkiaan viisi, joista kaksi on unkarilaisia.

– Unkarilaiset lääkärit työskentelevät nyt itsenäisesti ja ovat perehtyneet hyvin tehtäviinsä. Lisäksi meillä on kaksi muuta unkarilaista lääkäriä perehtymisvaiheessa ja toivottavasti he aloittavat itsenäisen työskentelyn kesällä, Stogiannidis sanoo.

Soinissa työskentelee yksi ostolääkäri kahtena päivänä viikossa ja Vimpelissä yksi kokoaikainen sekä toinen lääkäri lähinnä osastotyössä.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät