Maakunnat esittävät maitotierahaa

Mainos[adrotate banner="3"]

Maataloustuottajien (MTK) liitot, maakuntien liitot ja maito-osuuskunnat esittävät perusväylänpidon rahoituksen nostamista maidonkeräilyn turvaamiseksi. Rahoitus tulisi palauttaa vuoden 2010 tasolle. Sen päälle pitäisi tehdä 20 miljoonan euron vuosittainen lisäys kolmen vuoden ajaksi.

Maitotieraha-aloitteen mukaan lisäys olisi kohdistettava vähäliikenteisen päällystetyn tieverkon ja soratiestön ylläpitoon. Rahoitus jaettaisiin maakuntien maidontuotantomäärien suhteessa.

MAINOS

– Merkittävä osa maamme maito- ja lihantuotannosta sekä metsävaroihin perustuvasta tuotannosta sijoittuu kahdeksan maakuntamme alueelle Itä-Suomeen, Keski-Suomeen ja pohjalaismaakuntiin. Myös maakuntiemme raaka-aineisiin perustuva biotalous tarvitsee tuekseen toimivan liikennejärjestelmän.

– Siksi vähäliikenteisen maantiestön ja yksityistien kunnosta on huolehdittava nyt ja tulevaisuudessa paremmin, todetaan eduskuntaryhmien puheenjohtajille keskiviikkona luovutetussa aloitteessa.

Avustustason palauttaminen 15 miljoonaan euroon mahdollistaisi yksityisteiden kunnostuksia noin 1500 kilometrin matkalla. Koska valtionavustukset aktivoivat vastaavan määrä yksityistä ja kuntien rahoitusta, syntyvien 30 miljoonan euron korjausinvestointien laskennallinen työllisyysvaikutus olisi arviolta 500 henkilötyövuotta vuodessa. Kolmivuotisen lisärahoituksen suorat työllisyysvaikutukset olisivat noin 320 henkilötyövuotta vuodessa.

Kunnostustarvetta arvioitava elinkeinoelämän näkökulmasta

Aloitteen allekirjoittajat esittävät, että tieverkon merkittävyyttä ja kunnostustarpeita tarkasteltaisiin tulevaisuudessa nykyistä määrätietoisemmin elinkeinopoliittisten vaikutusten perusteella.

– Olemme jo saaneet vastakaikua sille ajatustavan muutokselle, että alemmanasteisen tiestön kunnostamistarpeita arvioitaisiin tiestöllä tapahtuvien elinkeinoelämän kuljetusten näkökulmasta.

– Harvaanasutuilla alueilla työmatkaliikenteen tarpeet eivät ole niin suuret, mutta täältä lähtee maito- ja lihatuotteet koko Suomen ja ulkomaan viennin tarpeisiin. Samaan aikaan tänne on siirtymässä yhä raskaampaa ja monipuolisempaa biotalouden ja luonnonvaratalouden teollisuutta, sanoo Pohjois-Savon maakuntajohtaja Jussi Huttunen.

Maidontuotanto on maataloutemme merkittävin tuotantosuunta. Suomen 8800 maitotilaa toimittavat meijereihin yhteensä noin 2200 miljoonaa litraa maitoa. Keräilykustannukset ovat arviolta noin 53 miljoonaa euroa vuodessa.

MAINOS
Edellinen artikkeliHurmaava kainkoira Kuro lennähti Japanista Alajärvelle
Seuraava artikkeliSuomen susilaumojen määrä on kasvanut