-0.1 C
Alajärvi
torstai 29.2.2024
MAINOS

Hurmaava kainkoira Kuro lennähti Japanista Alajärvelle

Jos koiraa voisi kuvailla yhdellä sanalla, niin pikkuisen kainkoiran pennun Kuron kohdalla se sana olisi hurmaava. Kuron ilmeessä asuu tuhansien vuosien takainen japanilainen hiljainen viisaus yhdistettynä kissamaiseen, viehkeään liikkeeseen.

Kaikkein hämmästyttävintä Kurossa on kuitenkin se, että se asuu Alajärvellä isäntänsä Tommi Niskakankaan hellässä huomassa, vaikka vielä reilu kuukausi sitten se oli syntymäkodissaan Japanissa. Japanista Kuron rotutovereita ei aivan joka päivä muualle maailmaan muuta, sillä japanilaiset kasvattajat vaalivat kansallisaarteitaan tarkoin. Tästä syystä kainkoira, kuten monet japanilaiset rodut, ovat muualla maailmassa harvinaisia marginaalirotuja.

MAINOS

Näin on tilanne myös Suomessa, kainkoiria on Suomessa nyt Kuron ja samalla kertaa Suomeen saapuneen toisen pennun myötä alun toistakymmentä. Kennelliiton rekisterissä niitä on tällä hetkellä kymmenen ja siihen, että Kuro saadaan Suomessa rekisteriin mennee varmaan noin vuosi.

Tommi Niskakangas kertoo, että hänelle kainkoiran hankkiminen ei ole ollut hetken mielijohde, vaan vuosien kypsyttelyn tulos. Jo 5-6 vuotta sitten Tommi alkoi pohtia, mikä olisi hänelle sopiva keskikokoinen, mahdollisimman alkukantainen ja terve pystykorva.

Pikkuhiljaa rotu löytyi internetin kautta ja kun rodusta oli lukenut, niin se jäi pyörimään ajatuksiin. Konkreettisemmaksi asia kävi, kun Tommi seuraili rodun tilannetta Suomessa muutamien viime vuosien ajan. Näin hän huomasi, että Sastamalaan on suunnitteilla ensi keväälle toinen Suomessa koskaan kasvatettu kainkoira -pentue, joka olisi myös ensimmäinen täysin suoraan japanintuontipohjainen pentue.

Tommi otti yhteyttä kasvattajaan kyselläkseen, voisiko tuosta pentueesta tulla pentua hänelle. Jonkin ajan kuluttua kasvattaja Paula Kaarlampi ottikin sitten yhteyttä Tommiin päin ja kertoi, että he ovat lähdössä Japaniin – tuotaisiinko Tommille pentu samalta reissulta?

Näin oltiin lokakuun puolivälissä ja 9 -viikkoinen kainkoiran pentu Kuro saapui Suomeen. Tommin ja Kuron tapaaminen oli rakkautta ensi silmäyksellä ja niinpä oli selvä, että Kuro muutti Tommin kanssa Alajärvelle. Toisina omistajina Kurolla on Kennel Blanco Estrellan Paula ja Kai Kaarlampi. Toiveena on, että Kurosta varttuisi terve ja hyväluonteinen uros jalostuskäyttöön.

Tommi kertoo, että ensimmäisen reilun kuukauden ajan elo Kuron kanssa on sujunut jopa ennakko-odotuksia paremmin. 15 -tuntisesta lentomatkastaan huolimatta Kuro on alusta saakka ollut reipas tapaus, jossa kuitenkin rodulle ominaiset piirteet on jo hyvin nähtävillä.

Lue lisää Kurosta ja kainkoirasta Torstain 11.12. lehdestä!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät