25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Operaatio Lumihiutale taas talviautoilijoiden apuna

Autoliiton vapaaehtoisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale järjestetään jo 46. kerran. Operaation aikana tiepalvelumiehet päivystävät tehostetusti ja valmistautuvat auttamaan tien päällä ongelmiin joutuneita. Operaatio Lumihiutale käynnistyy huomenna 13.12. ja jatkuu aina 4.1. saakka.

Operaatio Lumihiutale on kuulunut Autoliiton vapaaehtoisten tiepalvelumiesten jouluperinteisiin kymmenien vuosien ajan. Joulunajan tehostettu tiepalvelupäivystys tarkoittaa sitä, että kaikki tiepalvelumiehet ovat valmiudessa auttamaan tien päällä pulaan joutuneita. Muina vuoden päivinä tiepalvelumiehet päivystävät vuoroissa.

MAINOS

– Operaatio Lumihiutale keskittyy loppuvuoteen, jolloin ihmiset matkustavat joulun ja uudenvuoden viettoon. Kun ihmiset liikkuvat paljon, myös apua tarvitaan tavanomaista enemmän. Vaihtelevat keliolosuhteet tuovat omat haasteensa.

– Lämpötila voi etelässä olla reilusti plussalla ja vähän pohjoisemmassa pakkanen paukkuu. On tärkeää, että apu on nopeasti saatavilla, jos matka yllättäen katkeaa, Autoliiton vapaaehtoisesta tiepalvelusta vastaava koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Näkemisestä ja näkymisestä huolehtiminen on erityisen tärkeää pimeään talviaikaan. Autojen uusi valoteknologia on tuonut liikenteeseen omat ongelmansa. Siksi oman auton valojen toimintaan kannattaa tutustua.

– Yhä useammassa autossa takavalot eivät pala valokatkaisimen ollessa päiväajovaloasennossa. Tämä on riski sateessa, hämärässä tai pöllyävässä lumessa ajettaessa. Kuljettajan tulee kääntää katkaisija sellaiseen asentoon, että myös takavalot palavat, Vesalainen huomauttaa.

Myös kylmyys ja tavallista pidemmät ajomatkat lisäävät haastetta joululiikenteessä. Matkan katkeamiseen kannattaa valmistautua muun muassa pakkaamalla lämmintä vaatetta ja varoituskolmio käden ulottuville. Autossa on tärkeää olla heijastinliivi kuljettajalle sekä jokaiselle matkustajalle.

– Hätätilanteissa nopeaa avun saantia edesauttaa, että matkapuhelimessa on virtaa. Matkapuhelin kannattaakin pitää täyteen ladattuna aina ajon aikana. Tärkeät puhelinnumerot, kuten yleinen hätänumero 112 ja tiepalvelunumero kannattaa tallettaa puhelimen muistiin. Näin ne ovat saatavilla helposti, jos apua tarvitaan, Vesalainen neuvoo.

Autoliiton kaikille avoin tiepalvelunumero on 0200 8080. Sen kautta tilatut palvelut ovat maksullisia ja puhelun hinta on 1,95 €/min + pvm. Autoliiton jäsenille on oma maksuton puhelinnumero, josta tilatut palvelut ovat maksullisia. Autoliiton Plus-jäsenille on maksuton puhelinnumero, josta tilatut palvelut ovat maksuttomia.

Tarkistuslista ennen matkalle lähtöä:

– Varmista, että auto on huollettu huolto-ohjelman mukaisesti. Mikäli huolto on pian ajankohtainen, kannattaa se tehdä ennen matkalle lähtöä.
– Säädä rengaspaineet käyttöohjekirjan mukaisiksi. Käyttöohjekirjassa neuvotaan eri paineet normaalille ja painavammalle kuormalle.
– Laita matkatavarat tavaratilaan ja tue ne tiukasti takapenkin selkänojaan.
– Jätä varoituskolmio, heijastinliivit tai taskulamppu helposti saataville.
– Varaa matkalle mukaan lämmintä vaatetta. Jos moottori sammuu, auto viilenee nopeasti.
-Täytä lasinpesunestesäiliö riittävän vahvalla seoksella. Matkakohteessa pakkasta voi olla huomattavasti enemmän kuin lähtöpaikkakunnalla.
– Tarkasta auton valojen toiminta ja puhtaus.
– Selvitä käytössäsi olevan auton valojärjestelmän toimintaperiaate eli missä asennossa katkaisijan tulee olla, jotta takavalotkin palavat.
– Puhdista tuulilasi huolellisesti – myös sisäpuolelta.
– Tarkista moottoriöljyn, jäähdytinnesteen ja jarrunesteen määrät. Lisää tarvittaessa samaa öljyä tai nestettä, jota järjestelmässä on ennestään.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät