1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Työeläkeuudistuksen tavoitteiden toteutuminen edellyttää työhyvinvointiin panostamista

Maatalousyrittäjän työssä jaksaminen vaativassa ja vastuullisessa maataloustyössä on keskeinen edellytys tilan toiminnalle.

Hyvinvoivan ja tuottavan maatalousyrityksen takana on hyvinvoiva ja työkykyinen yrittäjä. – Työeläkeuudistuksen tavoitteet pidemmistä työurista edellyttävät panostusta yrittäjän työhyvinvoinnin tukemiseen, painotti Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melan toimitusjohtaja Päivi Huotari Melan valtuuskunnan kokouksessa.

MAINOS

– Jotta työssä jaksettaisiin terveenä eläkeikään saakka, tarvitaan toimia yrittäjän työkyvyn tukemiseksi. Toimivat lomituspalvelut ovat konkreettinen keino, millä Mela voi maatalousyrittäjien työssä jaksamista tukea, Huotari sanoo. – On tärkeää, että lomituspalveluita myös määrätietoisesti kehitetään vastaamaan tämän päivän tarpeisiin, Huotari jatkaa.

Maatalouden uudet valtiontuen suuntaviivat koskevat lomitustakin. Suuntaviivoissa on tiukkoja rajauksia, mutta se sallii myös kansallisia poikkeamia perustelluista syistä.

– Lomitusjärjestelmämme vahva kytkeytyminen osaksi suomalaista sosiaaliturvaa ja lomituksen merkitys työssä jaksamisen tukena on pystyttävä viestittämään myös EU:lle, totesi Huotari.

Mela sai kiitosta asiantuntemuksesta

Valtuuskunnalle puhunut sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty totesi, että Melan toimeenpanemassa lainsäädäntökentässä tapahtuu tällä hetkellä paljon.

Maatalousyrittäjien työtapaturma- ja ammattitautilakijärjestelmää uudistetaan parhaillaan yhdessä työntekijöiden tapaturmavakuusjärjestelmän kanssa. Myös eläkeuudistus tulee koskemaan laajasti Melan toimintaa, sitten kun sen toimeenpanon aika tulee.

– Mela tuntee asiakaskuntansa hyvin ja ymmärtää asiakaskuntansa arkea sekä tarpeita. Tämän johdosta myös Melan lainvalmisteluprosesseihin antama asiantuntijapanos on erityisen arvokas, ministeri Räty kiitteli.

Mela hoitaa maatalousyrittäjien, kalastajien, poronhoitajien ja apurahansaajien lakisääteistä sosiaaliturvaa. Eläke- ja tapaturmavakuutusten lisäksi Mela vastaa maatalouslomituksesta ja työturvallisuusasioista. Melan asiakkaina on 72000 maatalousyrittäjää, 3500 apurahansaajaa ja 134000 eläkkeensaajaa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät