13.8 C
Alajärvi
torstai 23.5.2024
MAINOS

Globaalikasvatukselle on kysyntää kouluissa

Osana globaalikasvatustoimintaansa Taksvärkki ry on pitänyt syyslukukauden 2014 aikana yli 130 työpajaa kouluvierailuilla ympäri Suomea. Taksvärkki ry:n maksuttomat kouluvierailut on suunnattu suomen- ja ruotsinkielisille peruskoulun yläluokille, lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille.

Nuorten kansainvälisyyskouluttajien vetämissä Taksvärkin työpajoissa käsitellään lapsen oikeuksia, nuorten vaikuttamiskeinoja sekä katulasten ja -nuorten koulutusta ja turvallista arkea.

MAINOS

Syksyn aikana yli 3300 nuorta osallistui Taksvärkin vetämiin työpajoihin. Mielenkiintoisina nuoret pitivät niissä muun muassa roolileikkejä ja Sambian ja Kenian nuorista kertovaa lyhytdokumenttia, joka avasi uudenlaisia näkymiä nuorten elämään ja todellisuuteen muualla.

Taksvärkki ry:n lukuvuoden 2014–2015 kampanja on Arjen idolit. Taksvärkki-keräyksen tuoton avulla toteutetaan monivuotiset kehitysyhteistyöhankkeet, joissa katulapset ja -nuoret Sambiassa ja Keniassa saavat itseluottamusta, vakaamman kasvuympäristön ja mahdollisuuden parempaan tulevaisuuteen.

Taksvärkki ry:n ystävyyskoulussa Naantalin Maijamäen koulussa marraskuussa pidetyissä työpajoissa pohdittiin samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia sambialaisen ja suomalaisen nuoren elämässä. Liikunnallisten toimintojen ohessa keskusteltiin vaikeistakin aiheista kuten katulasten ja -nuorten arjesta.

Työpajaan osallistuneet 9.-luokan oppilaat Helene, 15 ja Artturi, 15 pitivät kokemusta mielenkiintoisena. Tunti oli aivan erilainen, kuin mitä he olivat odottaneet. -Työpajasta jäi kiva ja positiivinen olo, kommentoi Helene.

Artturille puolestaan jäi päällimmäisenä mieleen se, että ”vaikka Suomessa esimerkiksi koulu on itsestään selvä asia, niin Sambiassa sinne eivät kuitenkaan kaikki pääse.”

– Kouluvierailujen parhaita puolia ovat todella erilaiset ryhmät. On hienoa huomata, miten nuoret, jotka eivät aluksi vaikuta kiinnostuneilta työpajan aiheesta, syttyvät toimimaan yhdessä, innostuu kuvailemaan Hilla Kurittu, yksi Taksvärkin yli 20 vapaaehtoisesta kansainvälisyyskouluttajasta.

Taksvärkki haluaa rikkoa stereotypioita – kouluvierailuilla on yllätytty yhtäältä katulasten määrästä ja heidän arkensa sisällöstä että nuorten taidoista ja siitä tiedosta, että Afrikan eri maissa on myöskin rikkaita ihmisiä.

Taksvärkin kouluyhteistyön koordinaattori Virve Turunen on huomannut etteivät oppilaat ole aina tottuneita keskustelemaan tällaisista aiheista. – Toivon, että sosiaalinen vastuu ja aktiivinen kansalaisuus tulevat uuden opetussuunnitelman myötä paremmin sisällytettyä koulujen arkeen ja kaikkeen opetukseen, hän toteaa.

Opettajilta saadun palautteen perusteella Taksvärkin työpajoja pidettiin selkeinä ja kiinnostavina sekä kokonaisuuksia hyvin suunniteltuina. Taksvärkin kouluvierailuja tekevät vapaaehtoiset kansainvälisyyskouluttajat saivat opettajilta kehuja asiantuntevuudestaan ja taidoistaan ottaa luokka haltuunsa.

– Mieleenpainuvinta on ollut kouluvierailun jälkeen kanssani juttelemaan tulleet nuoret, jotka halusivat mukaan Taksvärkin toimintaan. On mahtava huomata, miten yläasteikäiset innostuvat toimimaan ja ajattelemaan uusilla tavoilla, kehuu Taksvärkin Vaasan aluekoordinaattori Anna Jussila.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät