-6.8 C
Alajärvi
maanantai 22.4.2024
MAINOS

Siiri ”Äitee” Rantanen jakaa Harsunkankaan hiihtojen palkinnot

Hiihdon olympiavoittaja, sinivalkoinen hiihtäjälegenda Siiri ”äitee” Rantanen saapuu Kyyjärvelle nauttimaan Harsunkankaan hiihtojen tunnelmasta 1.1.2015.

”Harsu” on hänelle tuttu paikka, sillä useana uudenvuodenpäivänä on hänkin ollut näissä vaativissa maastoissa kilpaladulla. Hän halusi ehdottomasti olla mukana kunnioittamassa läsnäolollaan kyyjärvisten talkooponnistusta ja mestarihiihtäjä Eero Mäntyrannan muistoa.

MAINOS

Siiri Rantanen saapuu Kyyjärvelle uudenvuodenaattona ja on mukana koko kisapäivän Harsunkankaalla ja kisojen päätteeksi hän jakaa hiihtojen palkinnot tilaisuudessa, joka alkaa Kauppakeskus Paletissa noin kello 14.30.

”Äitee” Rantanen teki uransa kuuluisimman suorituksen Italian Cortinassa 1956, kun hän ohitti Neuvostoliiton hiihtäjän ankkuriosuudella ja toi Suomen maaliin 3 x 5 km:n viestin olympiavoittajana.

Neljä vuotta ennen sankarihiihtoaan Rantanen varmisti pronssimitalillaan Suomelle kolmoisvoiton olympiakisojen ensimmäisessä naisten hiihtokilpailussa 10 km:llä Oslossa 1952. Squaw Valleyn olympiakisoissa Yhdysvalloissa 1960 Rantanen sai viestipronssia. Eero Mäntyranta voitti samaisissa kisoissa ensimmäisen kultamitalinsa miesten viestihiihdossa.

Vuosien 1954, -58 ja -62 MM-kisoissa Rantanen saavutti kaksi henkilökohtaista ja kolme viestimitalia. Vuoden Naisurheilijaksi Rantanen valittiin neljä kertaa 1954, 1956, 1958 ja 1959.

Rantanen voitti 1960-luvulla maastojuoksun ja maantiepyöräilyn SM-kultaa. Vielä 1977 hän oli 52-vuotiaana nopein nainen Finlandia-hiihdossa (75 km). Lisänimensä ”Äitee” Rantanen sai oltuaan jo parhaina hiihtovuosinaan perheenäiti, mikä oli 1950-luvun naisurheilussa poikkeuksellista.

Siiri Rantanen täytti hiljattain 90 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi Rantasesta paljastettiin Lahdessa muotokuva, ja luovutettiin tulevien MM-kisojen ensimmäinen avain.

Eero Mäntyrannan muistohiihdot käynnistyvät Harsunkankaalla uudenvuodenpäivänä 1.1.2015 kello 11. Mukaan on ilmoittautunut toista sataa kisailijaa eri puolilta maata.

Kisoihin on yleisöllä vapaa pääsy. Ohjelmalehtinen, jossa on lähtölistojen lisäksi mielenkiintoista tietoa vuosien varrelta maksaa 7 euroa, ja niitä voi ostaa Kauppakeskus Paletissa sijaitsevasta kisakansliasta sekä Harsunkankaan hiihtostadionilta Hiihtokeskuksessa on tarjolla makkaraa, kahvia ym. joten käteistä kannattaa nostaa mukaan kisapaikalle.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät