-0.1 C
Alajärvi
lauantai 02.3.2024
MAINOS

Uusivuosi aiheuttaa eläimille pelkoa – SEY muistuttaa, että ilotulitteita saa ampua vain määrättynä aikana

Uusivuosi on monessa eläintaloudessa stressaavaa aikaa. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto muistuttaa, että ilotulitteita on sallittua ampua vain määrätyllä aikavälillä iltakuudesta yökahteen.

Suuri osa eläimistä kokee räjähteet pelottavina. Ahdistunut eläin ei välttämättä pysty syömään tai nukkumaan. Eläin myös helposti kieltäytyy ulkoilusta eikä pysty käymään tarpeillaan.

MAINOS

Pahimmassa tapauksessa se kärsii jännityksestä useita päiviä. Eläimet saattavat myös karata peloissaan ja aiheuttaa vaaraa niin itselleen kuin myös vaaratilanteita liikenteessä.

Luonnonvaraiset eläimet eivät pysty varautumaan räjähdyksiin eivätkä välttämättä voi suojautua millään tavalla.

– Vuodenvaihteen ilotulitukset ovat eläinten näkökulmasta kaikkea muuta kuin juhlaa. Vaikka raketteja on lupa ampua vain kahdeksan tunnin ajan, eivät ihmiset noudata sääntöjä. Eläimet kärsivät räjähdyksistä siis luvattoman kauan.

– Ilotulituksiin ei myöskään pystytä varautumaan parhaalla mahdollisella tavalla, kun niitä saatetaan ampua jo päiviä ennen luvallista aikaa, SEYn toiminnanjohtaja, eläinlääketieteen lisensiaatti Kati Pulli sanoo.

Jos lemmikkieläin pelkää ilotulitusta, sitä ei saa jättää yksin. Pysy itse rauhallisena äläkä missään tapauksessa ole vihainen pelokkaalle eläimelle. Tämä voi vaikeuttaa tilannetta entisestään. Sisällä kannattaa sulkea ikkunat ja vetää verhot eteen ilotulituksen ajaksi.

Voit myös soittaa musiikkia, joka peittää räjähdysten ääniä. Vaikeissa tapauksissa apu voi löytyä eläinlääkärin määräämällä lääkityksellä. Huolehdi, ettei eläin pääse karkaamaan. Paniikissa eläin voi juosta kauas löytämättä enää takaisin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät