13.8 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Soinin Ystäväntupa kutsuu viihtymään yhdessä

Soinissa avataan huomenna perjantaina ystäväntupa, joka kutsuu viihtyisään yhteiseen ”olohuoneeseen” kaikkia soinilaisia.

Ystäväntuvan taustalla on joulukuussa perustettu Soinin Ystävänapu ry -yhdistys. Yhdistyksen toiminta on käynnistynyt ripeästi heti perustamisen jälkeen ja nyt osa toiminnoista on saatu jo käyntiin. Mainiot toimitilat entisen apteekin paikalta on saneerattu ja huomenna kaikkien kiinnostuneiden toivotaan tulevan paikalle nauttimaan hernekeittoa ja kertomaan, mitä kaikkea toimintaa paikkaan toivoisivat.

MAINOS

Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Leila Peura. Yhdistyksen tarkoituksena on paikallisten vähävaraisten lapsiperheiden, työttömien, yksinhuoltajien, vajaakuntoisten ja yksinasuvien auttaminen, syrjäytymisen ehkäisy ja ikäihmisten yksinäisyyden lievittäminen.

Tämä ei kuitenkaan rajaa ketään Ystäväntuvan ulkopuolelle, vaan ovet ovat avoinna kaikille. – Ystäväntupa toimii kohtauspaikkana lähinnä eläkeläisille ja työttömille kuitenkin niin, että kuka tahansa on sinne tervetullut viettämään aikaansa, lukemaan lehtiä ja tapaamaan toisia ihmisiä, Peura kertoo. Myös lapset kannattaa ottaa matkaan mukaan, sillä lapsillekin järjestetään pientä tekemistä.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys ottaa vastaan vapaaehtoisia rahalahjoituksia yksityisiltä, yrityksiltä ja madollisesti muilta tahoilta sekä kerää jäsenmaksuja. Soinin kunta on osaltaan tukenut toimintaa. Mahdollinen tuotto lahjoitetaan edelleen hyväntekeväisyyteen hallituksen valitsemiin kohteisiin.

Yhdistys ei ole minkään järjestön tai seurakunnan alainen, mutta se ponnistaa kristilliseltä arvopohjalta. kaiken toiminnan tulee siksi olla sopusoinnussa kristillisten perusarvojen ja arvomaailman kanssa.

Ystäväntuvan tilat on kunnostettu entisen apteekin paikalle ja tila onkin nyt mitä viihtyisin ja sinne mahtuu mukavasti väkeä vaikkapa kahvikupposen äärelle. Kahvia tiloissa onkin aina tarjolla vapaaehtoista maksua vastaan. Myös eri ryhmät voivat tiedustella tiloja käyttöönsä silloin, kun ne eivät ole Ystäväntuvan käytössä.

Huomenna avajaisissa Ystäväntupa on avoinna kello 10-18 ja sen jälkeen muuten maanantaista perjantaihin kello 10-15 ja lauantaisin kello 10-12.

Ylijäämäruokaa tarvitseville

Ystäväntuvan lisäksi yhdistys järjestää kauppojen ylijäämäruuan organisoidun jakamisen niitä tarvitseville. Jakelu tapahtuu Ystäväntuvalta käsin ja Peura sekä yhdistyksen puuhamiehenä toimiva Reijo Kotanen iloitsevat siitä, että molemmat Soinin elintarvikeliikkeet ovat lähteneet mukaan toimintaan.

Ruokajakelua on toteutettu nyt kolmen viikon ajan ja vastaanotto on olut hyvä. Käytännössä systeemi toimii niin, että aamulla kello 8-9 välillä toiminnassa mukana olevat miehet käyvät kaupoissa hakemassa ylijäämäruoan ja tuovat tuotteet Ystäväntuvalle. Naisväki on paikalla kello yhdeksään mennessä ja vievät helposti pilaantuvat tuotteet kylmään ja lajittelevat eläinpuolelle ne ruoat, jotka eivät enää kelpaa ihmisille.

Elintarvikkeiden käsittely tapahtuu Eviran ohjeilla kaikkia sääntöjä noudattaen.
Elintarvikkeiden jakelussa eteenpäin tehdään yhteistyötä sosiaalitoimen ja seurakunnan diakoniatyön kanssa, jotta löydetään tarvitsijat. Kaikki tuotteet jaetaan pois ja tarvitseva voi niitä aina kysyä. – Me emme ole viranomaisia emmekä vaadi selityksiä, miksi joku apua tarvitsee. Apua voi kysellä puhelimitse tai käymällä paikan päällä, mutta jos tarvitsee apua tiettynä päivänä, niin kannattaa soittaa etukäteen, jotta sitä varataan, Peura selvittää.

Suhtautuminen asiaan on ollut positiivista ja avuntarjoajiakin on jo tullut. Esimerkiksi jos joku apua tarvitseva ei pääse sitä hakemaan, löytyy jo auttajia jotka tuovat lähetyksen kotiin saakka.

Avajaiset huomenna

Ystäväntupa avaa ovensa huomenna kello 10-18 ja tuolloin paikalla on kahvia, pullaa ja hernesoppaa soppatykistä! Myös arpoja on myynnissä.
Kaikkia kiinnostuneita toivotaankin joukolla mukaan tutustumaan tupaan ja sen mahdollisuuksiin. samalla voi kertoa omia ideoitaan siitä, millainen toiminta olisi mukavaa.

– Toivomme Ystäväntuvan lisäävän yhteisöllisyyttä ja kanssakäymistä. Täällä voi järjestää monenlaista, vain mielikuvitus on rajana, Peura kannustaa.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät