Juhlakauden herkut painavat lantiolla – ota liikunta positiiviseksi elämäntavaksi!

Mainos[adrotate banner="3"]

Joulun ja uudenvuoden juhlakauden jälkeen meistä moni tuskailee lantiolle kertyneiden kilojen kanssa. Rakettien räiskyessä tehtiin lupauksia, niistä suuri osa liittyi terveellisen elämäntavan, liikunnan tai laihdutuskuurin aloittamiseen.
Valitettavan usein nämä suunnitelmat ja päätökset kestävät vain muutaman viikon ja sitten edessä on repsahdus.

Miten tämä repsahdus voidaan välttää ja mitä meistä ihan jokaisen kannattaisi oman terveytensä hyväksi tehdä?

MAINOS

Diabeteshoitaja Kirsti Mäkinen Alajärven terveyskeskuksesta neuvoo päivittäin työssään ihmisiä miettimään omia valintojaan. Kirstin ohjeen mukaan se tärkein juttu on liikunta.

– Jokaisen pitäisi etsiä se itselle sopiva laji, joka kiinnostaa. Mahdollisuuksia erilaisten lajien harrastamiseen kyllä löytyy, tarjonnasta asia ei ole kiinni. Meillä esimerkiksi kansalaisopisto, Alavoli ja monet muut toimijat tarjoavat erilaisia ryhmäliikuntamahdollisuuksia kaiken kuntoisille ja -ikäisille.

Kaikkia ei ryhmäliikunta tiettynä päivänä ja tiettyyn kellonaikaan kiinnosta. – Kuntosali olisi useimmille hyvä juttu, ihan kaiken ikäisille, Kirsti kannustaa. Lisäksi tarjolla on uimahalli, jossa uiminen tai vaikka vesijuoksu sopii silloinkin, vaikka ylikiloja olisi kertynyt enemmänkin ja nivelet olisivat lujilla esimerkiksi reippaalla kävelylenkillä.

Yksi asia, jota Kirsti haluaa painottaa on se, että jos haluaa elää terveemmin, niin niitä kiloja ei kannata tuijottaa sokeasti. – Esimerkiksi diabetesriskin kannalta jo liikunta yksinään auttaa, vaikka paino ei laskisikaan. Liikunta kuluttaa sokeria, se vahvistaa keuhkoja ja sydäntä ja tuo hyvää oloa.
Diabeteksen kannalta hyvä liikuntamäärä on jo se, jos aina aterian jälkeen käy 15 minuutin kävelylenkillä. Se alentaa sokereita sopivasti.

Jos taas haluaa aineenvaihduntansa vilkkaamaksi, on liikuttava päivittäin puolisen tuntia ja 2-3 kertaa viikossa enemmänkin. Ja liikkuessa pulssin pitää nousta!
– Liikunta on hyväksi kaikille, niillekin joilla ei varsinaista ylipainoa ole. Laihduttajalle liikunnan hyöty tulee helpottuvasta painonhallinnasta.

Kuntosaliharrastus on todella hyvä harrastus, koska lihasten kehittyessä – ja naisilla ne hyvin harvoin kehittyvät liikaa! – sillä lihakset käyttävät sokeria. Vaikka paino ei ahkerankaan kuntosaliharjoittelun myötä laskisi, niin sen terveysvaikutukset ovat suuret. Se edesauttaa myös diabeteksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Kuntosaliharjoittelua aloittaessa kannattaa satsata asiaan ja pyytää jotakuta tekemään itselleen sopiva ohjelma, jotta oppii tekemään oikeita asioita oikein. Nivelongelmatkaan eivät salilla haittaa, sillä vaikka kaikkia laitteita ei voisi käyttää, jotain toista voi. Usein nivelongelmat myös helpottuvat saliharjoittelun avulla.

Toki terveyttä edistää myös laihtuminen, etenkin jos ylipainoa on paljon. Selvästi ylipainoisella jo pienikin, esimerkiksi viiden kilon painonlasku, merkitsee jo paljon. – Jos uutena vuotena on päättänyt aloittaa laihdutuskuurin, niin ei kannata heti lähteä tavoittelemaan jotain valtavaa kilomäärää, vaan tähdätä ensin vaikkapa juuri tuohon viiteen kiloon, Kirsti opastaa.

Vaikka Kirsti tekee työtä diabetesneuvojana, hän kertoo ettei koskaan puhu asiakkaalle ensisijaisena asiana painon pudottamisesta. – Tärkeintä on liikunta. Toinen asia on opetella syömään kahdeksan annosta vihanneksia tai hedelmiä joka päivä.

– Laihduttaessakaan ei tarvitse jatkuvasti ajatella, mitä ei saa syödä, kunhan muistaa, mitä pitää syödä. Ja jokaisen pitää muistaa syödä tuo kahdeksan annosta vihanneksia tai hedelmiä päivässä.

– Koska tärkeintä on syödä oikeita asioita, niin pitää myös huolehtia että siellä jääkaapissa on näitä ruoka-aineita ja pakastimessa vaikkapa seka- ja wokvihanneksia. Pakastevihannekset ovat mainiota ruokaa ja wok-vihanneksista saa pannussa mainion aterian joko lihan kanssa tai ilman.

Painonpudotuksesta haaveilevan kannattaa panostaa säännölliseen ateriarytmiin ja omannäköiseen ruokavalioon. Pussikeitoilla ja muilla muotidieeteillä voi saada painon pudotukseen hyvän lähdön, mutta pysyvästi ne eivät tilannetta paranna. – Ruokavalio kannattaa perustaa omiin mieltymyksiin niitä terveellisiä valintoja painottaen. Ehdottomia kieltoja itselleen ei kannata rakentaa, koska siitä seuraa se kiellettyjen ruokien jatkuva mielessä pyöriminen.

Kun elämäntapamuutos on aloitettu, niin ennemmin tai myöhemmin sitä huomaa, että viimeisen viikon ajan ruokailut on menneet enemmän tai vähemmän poskelleen eikä liikkuakaan ole jaksanut. Tässä vaiheessa pyyhe tahtoo lentää kehään ja laiskuudelle annetaan luovutusvoitto.

Kirsti kuitenkin muistuttaa, että peliä ei ole menetetty, vaikka näin kävisikin! Tauon jälkeen on hyvä lähteä taas liikkeelle uudella innolla! – Taukoja tulee kaikille, ei niiden takia kannata luovuttaa. Esimerkiksi kun sairastuu, niin silloin ei saa urheilla, joten taukoja tulee aktiivisimmillekin!

– Sairaana kuntoilu on jätettävä sikseen, koska se pidentää toipumisaikaa ja altistaa vakaville lisäsairauksille, kuten sydänlihastulehdukselle ja keuhkokuumeelle. Keuhkokuume on vakava sairaus jopa nuorelle, vanhemmista ihmisistä puhumattakaan.

Liikkua siis kannattaa, mutta vain terveenä kun elimistö on jälleen sairastelun jälkeen tasapainossa!

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliSoinin Ystäväntupa kutsuu viihtymään yhdessä
Seuraava artikkeliEtelä-Pohjanmaan Kulttuurirahasto rohkaisee uudistumaan ja jakaa jälleen ennätyssumman