Latu kuuluu kaikille, mutta vain törppö rikkoo ladun!

Mainos[adrotate banner="3"]

Kaikki eivät halua hiihtää. Suuri osa ulkoilureiteistä jätetään kuitenkin talvisin auraamatta tai niistä tehdään latuja. Tällöin monet lähtevät kävelemään laduille päästäkseen luontoon.

Ladut on tarkoitettu hiihtämistä varten, eikä niitä saa rikkoa. Ladulla näkee kuitenkin toisinaan kävelijöitä, pulkkailijoita, tai koiranulkoiluttajia. Se herättää närää hiihtäjien keskuudessa ja nousee jokavuotiseksi keskustelunaiheeksi yleisönosastoilla. Hiihtolatu halutaan pitää hyvässä kunnossa.

MAINOS

Miten latuja sitten tulisi käyttää?

•Ladut ovat yhteisiä. Luonnossa liikkumisen ilo kuuluu kaikille.

•Ladut on tehty hiihtämistä varten, mutta luistelemalla ei saa pilata perinteisen latu-uraa.

•Etenkin hiljaisten latujen sivussa voi usein lumikenkäillä tai liikkua muuten latua rikkomatta.

•Koiraa ei saa viedä lainkaan ladulle ellei sitä ole erikseen sallittu.

•Hyviä tapoja ja latukohtaisia opasteita kannattaa noudattaa.

Laduilla liikkuu myös eritasoisia hiihtäjiä. Toiset treenaavat tosissaan, toiset vasta opettelevat vuoropotkun alkeita.

-Kaikkien liikkuminen on yhtä tärkeää, ja ladulla on suvaittava toisia, sanoo Suomen Ladun hiihtovastaava Hanna Okkonen.

– Laduilla hiihdetään oikealla ja nopeampi väistää vasemmalta, hän jatkaa.

Vain törppö rikkoo ladun, mutta mikäli tahallinen ladun käyttäminen kävelylenkkeilyyn on ongelma, liikkujien kulkemista voidaan ohjata, esimerkiksi ”vain hiihtäjille”, ”älä riko latua” ja ”kävelyreitti alkaa parkkipaikalta” -tyyppisillä opasteilla.

Kävelijöille ja koiran ulkoiluttajille tulisi tarjota laadukkaita ja kunnossa pidettyjä lähiulkoilureitejä luonnossa myös talvella.

Noin 40 % suomalaisista käy vuosittain hiihtämässä (Metla 2010). Suosituimpia hiihtopaikkoja ovat kuntien lähiulkoilureitit ja keväisin järvien jäät. Yleisin ulkoilumuoto myös talvisin on kuitenkin kävely, mutta monesti ainoa paikka sille on kadunvarsi tai jalkakäytävä. Kuntien tulisi tarjota myös luontoympäristössä kulkevia talvikävelyreittejä. Tämä vähentäisi latujen käyttöä muihin talvilajeihin.

Lähde: Suomen Latu

MAINOS
Edellinen artikkeliVaraston aarteet esittäytyvät Nelimarkka-museolla
Seuraava artikkeliYhteisvastuu 2015: Lähimmäisenrakkaus on ihmisyyden mitta