Varaston aarteet esittäytyvät Nelimarkka-museolla

Mainos[adrotate banner="3"]

Nelimarkka-museolla on pitkän remonttijakson jälkeen edessä ehjä näyttelyvuosi.

Tänään lauantaina avataan vuoden ensimmäinen näyttely ”Varaston aarteita”, joka on esillä 15.3. saakka. Näyttely esittelee pääasiassa Eero Nelimarkan tuotantoa ja mukana näyttelyssä on aiemmin tuntemattomia teoksia, jotka ovat olleet rullalla museon vanhassa varastossa.

MAINOS

Muuton myötä rullia on avattu ja ne on kunnostettu ja kehystetty. Nyt näyttelyssä nähdään neljä noista töistä, muun muassa 230 x 290 kokoinen, suuri ”Pohjalainen tupa” sekä taiteilijan omakuva.

Museotoimenjohtaja Maria Lampinen kertoo, että viime vuodet ovat olleet museolla rakentamisen aikaa. Kesällä 2013 saatiin käyttökuntoon Villa Nelimarkka, joka on Eero Nelimarkan ensimmäinen, vuonna 1933 valmistunut tukikohta Alajärvellä. Samana kesänä valmistui myös uusi, viimeisimmän vaatimustason täyttävä taideteosvarasto, joka antaa turvallisen säilytys- ja näyttelyiden suunnittelutilan museon kokoelmille.

Vuoden 2014 aikana museolle on lisäksi rakennettu hissi, joka edistää saavutettavuutta, sekä maalämpöjärjestelmä, joka takaa koko museorakennukselle tasaisemman lämpötilan.

Remontit ovat tuoneet huomattavaa lisäarvoa museokokonaisuudelle. Nelimarkka-museo aloittaa uuden museovuoden kokoelmanäyttelyllä Varaston aarteita sekä suurella kiitoksella Alajärven kaupungille, Nelimarkka-Rahasto säätiölle, Opetus- ja kulttuuriministeriölle sekä muille tukijoille, joita ilman näin mittavat projektit olisivat jääneet tekemättä.

Lampinen kertoo, että uuden varaston muuton yhteydessä löytyi vanhan varaston kätköistä kymmeniä vuosia rullalla olleita, ennennäkemättömiä, isokokoisia Eero Nelimarkan öljyvärimaalauksia.

Näyttely on rakennettu pääasiassa neljän teoksen ympärille: alttaritaululuonnos, joka on toteutettuna Skibotnin Lyngelnin seurakunnan kappelissa Norjassa; iso tupakuva, josta löytyy useita variaatioita; kaunis talvimaisema sekä kookas omakuva taiteilijan työhuoneesta, jossa on taustalla kuvia mm. Saima-vaimosta. Näyttely avaa uuden näkökulman taiteilijan tapaan työskennellä aiheidensa ympärillä.

Esillä on myös vuoden 2014 aikana tulleita lahjoituksia ja sijoituksia: neljä Eero Nelimarkan maalausta ja viisi Nelimarkka-Rahasto säätiön omistamaa Antti Maasalon veistosta.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliPohjanmaalle kannanhoidolliset poikkeusluvat kolmen suden pyyntiin
Seuraava artikkeliLatu kuuluu kaikille, mutta vain törppö rikkoo ladun!