Lumenluonti on hyötyliikuntaa parhaimmillaan

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Ankkurien pesäpallojaoston edustusjoukkue pääsi leiriviikonlopun päätteeksi suorittamaan hieman erilaista kuntopiiriä. Miesten fysiikkavalmentaja Antti Haapakoski otti kaiken irti viikonlopun aikana sataneesta lumesta ja pisti pojat hommiin. Tunnin treeni lumitöitä tehden sai kyljet huutamaan. Tämän päätteeksi ohjelmassa oli vielä hankijuoksua.

Suomen Selkäliiton julkaisemassa tiedotteessa muistutettiin, että lumitöihin on hyvä varautua asianmukaisin varustein, muun muassa käyttämällä kenkiä, joissa on pitävä, liukastumisen estävä pohja. Ennen aamuisia lumitöitä kannattaa verrytellä. Selän välilevyt ovat yön jäljiltä pulleana ja loukkaantumisriski on suurempi, jos lumenluonti alkaa lämmittelemättä.

MAINOS

Hengityksen tasainen ja vapaa kulkeminen lumenluonnin aikana on tärkeää, jotta työ luonnistuu hyvin. Niin kuin fyysisessä työssä yleensä, hyväkuntoisista vartalon lihaksista on hyötyä myös lumitöissä. Mitä huonompi lihaskunto, sitä suurempi on riski satuttaa selkä myös lumenluonnissa.

– Lumen työntäminen on lapioimista selkäystävällisempi vaihtoehto. Lapioidessa selkä kiertyy, kun taas lunta työnnettäessä esimerkiksi lumikolalla selkä on suorana eteenpäin. Kolatessa kannattaa pitää keskivartalo napakkana ja hyödyntää jalkojen lihasvoimaa, vinkkaa selkäneuvonta- ja liikuntatoiminnan asiantuntija Pirjo Ailanto Selkäliitosta.

MAINOS
Edellinen artikkeliFT Juha Alarinta Järvikillan tapaamisessa
Seuraava artikkeliMinna Pitkäsen huima painonpudotus palkittiin unohtumattomalla prinsessapäivällä