25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Perhepalveluihin ei lähetettä tarvita – matalan kynnyksen palvelua lapselle ja koko perheelle

Suomessa juhlitaan perheneuvontatyön 90-vuotis juhlavuotta. Alajärvellä oma kasvatus- ja perheneuvola on 20-vuotias. Työtä on siis tehty jo useamman vuoden ajan pitkäjänteisesti ja erilaisia toimintamuotoja kehittäen. Esimerkiksi koulukuraattorin työ aloitettiin vuonna 2005, jonka tehtävästä Järvi-Pohjanmaan perusopetuksen puolella vastaavat Sanna Korjanen ja Ritva Paarvala.

Elokuussa astui voimaan laki koskien oppilas- ja opiskelijahuoltoa. Uusi laki kattaa koulukuraattorin palvelut esiopetuksesta toisen asteen koulutukseen. Tämän myötä Järvi-Pohjanmaalla on järjestetty entisten palveluiden lisäksi koulukuraattori-ja psykologipalveluita myös toisen asteen oppilaitoksille. Sirpa Ojanperä on aloittanut koulukuraattorin toimen Jamin ammatti-instituutissa ja on tavattavissa maanantaisin Alajärven ja torstaisin Kurejoen toimipisteessä.

MAINOS

Vuoden vaihteessa on myös uusi sosiaalihuoltolaki vahvistettu tasavallan presidentin toimesta. Näiden kahden uuden lain myötä perhepalvelut tulevat painottumaan erityisesti ennalta ehkäisevään työhön, josta kokoonnuttiin kuulemaan Järvi-Pohjanmaan perusturvan järjestämässä tiedotustilaisuudessa.

Perhepalvelut alueellamme käsittää perheneuvolan ja koulukuraattorin palvelut, perhetyön sekä lastensuojelun. Vs. peruspalvelujohtaja Tanja Penninkangas kiitteli motivoituneita ja ammattitaitoisia työntekijöitä. – Täällä tehdään työtä ammattitaidolla ja suurella sydämellä. Vaikka resurssit ovat pienet, työhön on panostettu paremmin kuin hyvin.

Kasvatus- ja perheneuvonnalla tarkoitetaan asiantuntija-avun antamista kasvatus- ja perheasioissa sekä lapsen myönteistä kehitystä edistävää sosiaalista, psykologista ja lääketieteellistä tutkimusta ja hoitoa. Perheneuvolassamme työskentelevät sosiaalityöntekijä ja perhe-terapeutti, psykiatri, perheneuvoja, konsultoiva lastenpsykiatri sekä kaksi puheterapeuttia.

Viiden vuoden ajan tehty täysipäiväinen koulukuraattorin työ on Tanja Penninkankaan mukaan tuottanut jo paljon tulosta. – Koulukuraattori on koulun sosiaalityöntekijä, joka auttaa oppilaita ja heidän perheitään erilaisissa huolissa. Lapsen ja nuoren tukeminen varhaisessa vaiheessa on koko perheelle äärimmäisen tärkeää ja tässä tapauksessa ennaltaehkäisevyys on toteutunut. Näiden matalan kynnyksen palveluiden lisääminen ja lastensuojelutyön oikea resursointi vähentävät isojen lastensuojelutoimenpiteiden tarvetta.

Oppilas voi ohjautua koulukuraattorille omasta aloitteestaan, vanhempien toiveesta tai jonkun muun aikuisen ohjaamana. Keskustelut ovat aina luottamuksellisia, mutta oppilaan luvalla yhteistyötä tehdään tarvittaessa muiden ammattilaisten kanssa. Myös perheneuvolaan voi tulla ilman lähetettä.

Sosiaalityöntekijät Sari Vesala ja Miina Myllyperkiö kuvasivat heidän yhteistyötään eri perhepalveluiden välillä hyvin joustavaksi ja kekseliääksi. Tarkoitus on hioa toimintamallia niin, että perheen ei tarvitse juosta luukulta toiselle palveluiden perässä. Palvelu tuodaan myös asiakkaan lähelle tarjoamalla sitä eri toimipisteissä koko Järvi-Pohjanmaan alueella.

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät