24.3 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Monipuolisuus synnyttää vetovoimaa – Alajärvi kaupungistuu!

Lokakuussa 2013 uutisoitiin Alajärven keskustassa sijaitsevan S-marketin vanhan kiinteistön myymisestä. Kiinteistö vaihtoi luontevasti omistajaa Harri Joensuulle, jonka omistuksessa on myös vieressä sijaitseva Keskipiste-kauppakeskus, jossa alkujaan on ollut hänen isänsä ruokakauppa. Harrin mielessä on pyörinyt kauan ajatus kahden suuren kiinteistön yhdistämisestä ostos- ja kohtaamispaikaksi.

Nyt ajatuksesta on tullut ajankohtainen ja tontille on tehty suunnitelma, jossa rakennukset yhdistetään lisärakennuksella yhdeksi kokonaisuudeksi. Näin muodostuu yhteensä noin 4000 neliömetrin liikekeskus, joka tulee kokemaan myös julkisivultaan täyden muutoksen. Liikekeskus nimetään Paavolantoriksi keskustan historiallisen keskusta-alueen paikannimen mukaisesti.

MAINOS

Korjaus- ja muutostoimenpiteille haetaan rakennuslupaa ensi kuussa. Työn odotetaan alkavan jo tuleva kesänä, mikäli liiketiloja varataan tarvittava määrä. Remontin myötä rakennuksesta vapautuu yli 1000 neliömetriä tarpeen mukaan jaettavia liiketiloja, joihin haetaan uusia toimijoita.

Harri Joensuu näkee kaupungin viimeisimmät panostukset esimerkiksi jää- ja uimahalliin erittäin myönteisenä. Nämä ja monet keskustan erikoisliikkeet yhdessä tuovat Alajärvelle monipuolisuutta, joka synnyttää vetovoimaa alueelle. Paavolantori -hankkeesta kertomassa oli Harri Joensuu ja hänen poikansa, arkkitehti Tuomo Joensuu.

– Tavoitteena on pystyä tarjoamaan kauppakeskuskokonaisuus, jossa on erityinen mahdollisuus pienemmille erikoisliikkeille ja esimerkiksi paikallisille tuottajille. Yleisen viihtyvyyden lisäämiseksi tiloihin toivotaan ainakin yhtä ruokaravintolaa tai kahvilaa. Tavoitteena on järjestää yhteistoimintaa liikkeiden kesken kuten tähänkin asti, Harri kertoo.

Tilojen vuokraamisen kynnys tehdään matalaksi ja Harri haluaa olla tukemassa ja antamassa mahdollisimman hyvät eväät uudelle, rohkealle yrittäjälle. Vuokratasokin pidetään kohtuullisena vuokralaisen kannalta.

Tuomo asuu perheensä kanssa Tampereella, joten hän on saanut sopivasti etäisyyttä ja osaa tarkastella Alajärven keskuskuvaa eri näkökulmasta. Hän tiivistää ajatuksiaan vahvasti yhteen sanaan, kaupungistumiseen. Se kuvaa paljon koko hankkeen konseptia.

Isää ja poikaa kiehtoo kovasti ajatus kauppahallitoiminnasta. Paikallisten tuottajien olisi mahdollisuus myydä omia tuotteitaan ja lähiruokaa, samoin kuin käsityöläisten omia tuotteitaan. Harri kuitenkin toteaa, että edetään kuten tähän asti, eli suunnitellaan sitä mukaan kuin kysyntää tulee.

– Riihipuisto- ja Paavolantori-hankkeet ovat konkreettisia ja niiden eteen on tehty paljon töitä. Euromääräisesti puhutaan yhteensä useiden miljoonien eurojen hankkeista. Valtakunnallisesti suhdannebarometrit näyttävät hyvin synkältä, mutta nämä hankkeet todistavat sen, että valoa on meidän alueellamme vahvasti näkyvissä, sanoi Alajärven Osuuspankin toimitusjohtaja Jari Leivo, joka on ollut vahvasti mukana keskustan kehittämisessä.

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät