-2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Musiikki on Tiian mieluisin harrastus

Hautakyläläinen Tiia Vuorinen aloitti haitarinsoiton 6-vuotiaana. Kylän koululla järjestettiin musiikkileiri, jossa haitarinsoittoa opetti Heikki Jokiaho. Tiian Tarja-äiti innosti Tiiaa kokeilemaan haitaria. Siitä lähtien innostus musiikkiin ja etenkin haitarinsoittoon on säilynyt vahvana nykyisellä 9-luokkalaisella Tiialla.

– Haitarinsoiton alkutaival musiikkileirin jälkeen alkoi kansalaisopiston kautta. Oman koulun opettaja Marja Toivonen opetti siellä ensimmäisen vuoden. Sitten pyrin musiikkiopistoon ja siitä lähtien opettajanani on toiminut Heikki Jokiaho. Soittotunteja pidetään kerran viikossa ja musiikin teoriaa on myös kerran viikossa.

MAINOS

– Teoriasta olen suorittanut tasot 1-3. Teoriatunnit mennään ryhmissä, mutta soittotunnit pidetään yleensä yksittäin. Välillä joihinkin esityksiin harjoitellaan myös ryhmäsoittoa, kertoo Tiia.

Pelimannimestaruuskilpailuissa onnistumisia

Tiia Vuorinen haluaa myös testata omia taitojaan musiikissa. Hän on osallistunut kahdesti Ikaalisissa järjestettäviin Suomen pelimannimestaruuskilpailuihin. Vuonna 2013 ensimmäisellä kerralla oli tuomisina hieno kuudes sija 13-15 -vuotiaiden sarjassa. Viime kesän kisassa pistemäärä oikeutti pykälää parempaan sijaan.

– Olen ollut tyytyväinen molempiin kisakokemuksiin. Kisapaikalla huomaa, että Suomesta löytyy samanhenkisiä ja samaa soitinta harrastavia nuoria. Kokemukset ovat olleet niin positiivisia, että aion mennä nuorten sarjaan kokeilemaan taitoja ensi kesänäkin.

– En aseta itselleni mitään ihmeellisiä sijoitustavoitteita, kunhan saan aikaan puhtaan suorituksen ja ehjän kokonaisuuden. Käytännössä nämä tarkoittavat, että vaativat kilpailukappaleet menevät niin soiton kuin rytminkin osalta täydellisesti. Ikaalisiin harjoitellaan useita tunteja päivässä. Siellä toinen kappaleista on polkka ja toinen on valssi, masurkka tai jenkka. Soitettavat kappaleet ovat suomalaisia, tietyn vaatimustason omaavia sävellyksiä, selvittää Tiia.

Musiikinharrastajan toisena soittimena musiikkiopistossa on saksofoni.

– Kun valitsin kakkossoitinta, vanhempani kysyivät, että olenko edes nähnyt koskaan saksofonia. Olen aina pitänyt saksofonin äänestä. Se on kiva soitin ja aivan erilainen kuin haitari. Soitinten äänen muodostaminen on hyvin erilaista.

– Haitarissa on monimutkainen koneisto, näppäimistöt ja palkeet, joiden avulla soittimen äänet syntyvät. Saksofonin äänet taas tulevat soittajasta itsestään puhaltamisen kautta. Suulla ja pallealla tehdäänkin paljon töitä saksofonin kanssa sormien lisäksi. Soitan saksofonia muutaman kerran viikossa. Haitaria sen sijaan pyrin soittamaan joka päivä, kertoo Tiia.

Lainahaitarin kautta omaan haitariin

Tiia aloitti soittamisen ensin serkulta lainatulla haitarilla. Nyt on kertynyt jo kolme omaa haitaria.

– Haitareita löytyy monenlaisia. Soitin kannattaa hankkia soittajan koon mukaan. Itselläni on nyt noin 10 kilon 5-rivinen Bugari-merkkinen haitari, jota käytän keikoilla. Tutkinnoissa ja klassisessa musiikissa käytössä on melodiabassollinen harmonikka.

– Haitareita löytyy uusien lisäksi myös käytettyinä. Käytettyä hankittaessa kannattaa soittimen kunto tarkastaa huolella. Se, että nappulat, rekisterit ja palkeet toimivat kunnolla, on tärkeää. Haitariin kannattaa hommata hyvät valjaat, sillä ne helpottavat raskaan soittimen kannattelua. Soitettaessa kannattaa istua sopivan korkuisella jakkaralla, jossa ei ole käsinojia, opastaa jo kokenut soittaja.

Harrastaminen vaatii pitkäjänteisyyttä

Soittaminen, kuten muutkin harrastukset, vaatii pitkäjänteisyyttä.

– Uuden kappaleen opetteleminen vaatii sitkeyttä. Kun kappaleen oppii, tulee mukava, palkitseva olo. Varsinkin vaativammat kappaleet edellyttävät motivaatiota soittamiseen. Haitarilla soittamiseen kannattaa suhtautua avoimin mielin. Haitarilla voi soittaa mitä tahansa musiikkia, toteaa Tiia.

Tulevaisuuden suunnitelmat musiikin suhteen Tiialla ovat vielä avoinna.

– Haitarilla on tulossa musiikkiopiston 3/3 -tutkinto keväällä. Keväällä on tulossa haitaristien oma matinea Hautakylällä. Syksyllä jatkan opintojani Ähtärin lukiossa. Aion jatkaa musiikkiharrastusta myös tulevaisuudessa.

– Aika näyttää säilyykö musiikki harrastuksena vai tuleeko siitä jopa ammatti. Esiintymiskokemuksia Tiialla on monenlaisista tilaisuuksista. Esiintymiset yleisön edessä ovat mieluisia hetkiä ja kasvattavat soittajana, toteaa Tiia Vuorinen.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät