-1.2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Lehtimäellä vahva halu Kuusiokuntiin

Lehtimäellä järjestettiin torstai-iltana Keskikylän Nuorisoseuran talon täyttänyt kokoontuminen, jossa kuultiin lisätietoa meneillään olevasta hankkeesta entisen Lehtimäen kunnan alueen mahdollisesta osakuntaliitoksesta jonkun Kuusiokunnan kanssa.

Illan alustuksia kuunneltiin sopuisassa hengessä ja vasta kokouksen loppupuolella alettiin esittää tarkentavia kysymyksiä.
Sovulle oli syynsä, sillä viime viikolla Lehtimäen alueen talouksiin jaettujen kyselylomakkeiden vastaukset kertoivat selvää kieltään, että asiassa ollaan alueella varsin yksituumaisia.

MAINOS

Neuvoa antava asukaskysely mahdollisesta Alajärvestä irtaantumisesta ja liittymisestä johonkin Kuusiokuntaan tuotti kaikkiaan 681 vastausta. Lehtimäellä on noin 950 taloutta ja noin 1700 asukasta. Kysely toteutettiin postin joka kotiin -jakeluna. Irtaantumista Alajärvestä kannatti 578 (84,9 %) ja vastusti 103 (15,1 %) vastaajaa.

Kannattajien joukossa eri Kuusiokuntia suosittiin uutena liitoskumppanina siten, että Ähtäri oli ylivoimainen ykkönen 421 äänellä ja liki 70 prosentin osuudella. Alavus sai 92 (15,3 %) ääntä ja Kuortane 56 (9,3 %) sekä Soini 34 (5,6 %). Erillisessä kysymyksessä kaikkien Kuusiokuntien yhteistä kuntaliitosta kannatti 502 (86,9 %) ja vastusti 76 (13,1 %) vastaajaa.

Työryhmässä mukana oleva Timo Ala-Mattinen totesi, että tulos oli hyvin samansuuntainen kuin ennen kuntaliitosta toteutetun kyselyn. Hän painotti että kyselyn tarkoitus oli tiedustella, millainen henki alueen asukkailla hankkeen suhteen on ja jos myönteinen, niin mikä suunta koettaisiin mieluisimmaksi.

Kokoontumisessa kuultiin ajankohtaista tietoa kouluasioista. Taimelassa on 43 yläkouluikäistä ja Soinin yläasteelle heistä on menossa tämän hetken tietojen mukaan 38 ja Soini järjestää mm. kyyditystä ns. asiointikuljetuksena. Rehtori Liisa Nygård tiesi, että myös muiden naapurikuntien kouluihin on menossa joitakin oppilaita.

Rantakaislan tilanteesta kertoi Kaisa Rasinmäki todeten, että Rantakaisla on tilanteessa, jossa asukkaille on tehty sopimus siitä että he saavat asua edelleen Rantakaislassa, mutta yrittäjän kanssa sopimusta ei ole.

Terveysaseman tilanteesta Aila Ahopelto kertoi, että moni ikäihminen ei ole uskaltanut siirtää terveydenhuoltoaan 6tk:n, koska on pelännyt kotisairaanhoidon toimivuutta sen jälkeen. Ahopellon mukaan kotisairaanhoito toimii kuitenkin normaalisti, vaikka olisi 6tk:n asiakas.

Kokouksessa saatiin tietoa myös siitä, että 6tk:n palveluihin vaihtaneilla terveyspalvelut jatkuvat entiseen malliin, vaikka terveydenhuoltoa ollaan sillä puolen yksityistämässä. Terveyskeskusvaihtajia 6tk:n on Alajärveltä, eli lähinnä Lehtimäen alueelta ollut nyt kaikkiaan 215.

Kari Sipilä selvitti kuulijoille osakuntaliitoksen edellytyksiä ja käytännön toteutusta. Osakuntaliitoksia on maassamme tehty ennenkin, eli kyse ei ole mistään uudesta asiasta, kunhan edellytykset täyttyvät. Se voidaan tehdä luovuttavan ja vastaanottavan kunnan yhteisellä päätöksellä tai asia voi edetä valtioneuvostolle.

Aluksi esitys menee valtionvarainministeriölle, joka päättää otetaanko asia valmisteluun vai ei. Jos perusteet riittävät, alkaa selvittely, jonka pohjalta valtioneuvosto päättää. – Prosessi on selkeä, mutta sen etenemisestä ei ole varmuutta. Perusteet ovat kuitenkin mielestäni varsin hyvät, Sipilä sanoi.

Velat ja ottajien halukkuus?

Illan päätteeksi yleisö innostui kyselemään mm. siitä, millaiset kustannukset osakuntaliitoksessa vastaanottavalle kunnalle tulisi? Hanketta valmistelleet totesivat että on selvää, että ilman hintalappua liitosta ei tapahdu mutta se, miten hinta määritellään jää neuvoteltavaksi.

Tämä on myös naapurikuntien tiedossa, mutta silti kiinnostusta uusien veronmaksajien sekä asukasperusteisten valtionosuuksien saajien saamiseksi tuntuisi olevan.

Esille nousi kysymys siitä, olisiko mitenkään mahdollista että päätös Taimelan koulun tilanteesta vielä muuttuisi, esimerkiksi kuntalaisaloitteen kautta. Laiha sopu olisi sekin mieluisampi kuin lihava riita. Asiaa pohdittiin paljon, mutta uskoa sille että päätös muuttuisi, ei enää löytynyt.

Yksittäisenä mielipiteenä kuultiin, että Alajärvestä tiedetään nyt mitä on odotettavissa, miksi lähteä muualle. Tähän nousi esille useassa kommentissa, että huonommaksi asiat eivät voi mennä.

Illan ja kyselyn perusteella osakuntaliitos -hanke tulee etenemään ja se päätyy aikanaan Alajärven kaupungin ja todennäköisesti ainakin valtionvarainministeriön käsittelyyn. Mikäli hankkeesta tulee totta, Lehtimäen alue liittyisi osakuntaliitoksella johonkin toiseen kuntaan 1.1.2017.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät