-2.9 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Millespakka Oy ja Järviseudun jätelautakunta tiedottavat

Kevättä kohti ollaan vauhdilla menossa. Kevät tuo piakkoin tullessaan myös jätehuollon perusmaksun eli entisen ekomaksun. Sillä katetaan mm. kotitalouksien vaarallisten jätteiden hävittämisen, hyötyjäteasemien, ekopisteiden ja jätelautakunnan kulut.

Perusmaksu lähetetään kerran vuodessa Millespakka Oy:n toimialueen kaikille kotitalouksille ja vapaa-ajan asunnoille. Perusmaksu on entisen ekomaksun suuruinen. Järviseudun jätelautakunnan päivitetyn kiinteistörekisterin ansiosta perusmaksun pitäisi löytää tiensä kaikille kiinteistöille.

MAINOS

Ekopisteet ja hyötyjäteasemat

Ekopisteissä kerätään entiseen tapaan maksutta paperi, kotitalousmuovi, kotitalouksien pienmetalli ja keräyslasi (posliini, tasolasi ja peilit eivät kuulu keräyslasiin).

Hyötyjäteasemilla otetaan vastaan kotitalouksien vaaralliset jätteet, kuten esimerkiksi maalit, liimat, pesuaineet, loisteputket, energiansäästölamput, jäteöljyt, liuottimet ja kaikki kotitalouksien sähkö- ja elektroniikkalaitteet. Kotitaloudet voivat tuoda vaaralliset jätteensä maksutta hyötyjäteasemalle, samoin metallit ja sähkölaitteet sekä keräyspahvin.

Hyötyjäteasemilla otetaan maksullisena vastaan jätteitä, joita ei voi laittaa omaan jäteastiaan koon, määrän tai laadun vuoksi.

Jätteiden käsittely

Kotitaloudet tarvitsevat jäteastian polttokelpoiselle yhdyskuntajätteelle ja kompostorin biojätteelle tai biojäteastian, jos biojäte erilliskerätään.

Millespakka Oy:n toimialueella kotitalouksien polttokelpoinen yhdyskuntajäte eli entinen sekajäte on kuljetettu Westenergy Oy Ab:n jätteenpolttolaitokselle heinäkuusta 2012 alkaen.

Kaatopaikkapenkkaan sijoitetaan nykyään hyvin vähän kotitalouksien jätteitä. Lähinnä rakennusten remonteista ja purkutöistä tulee jätejakeita, joita ei voida hyödyntää muualla, esimerkiksi eristevillat, PVC-muovia sisältävät lattiamatot ja putket, posliini jne.

Purkujätteet kannattaa ja pitää lajitella jo syntypaikalla, osa lajitelluista jätteistä voidaan hyödyntää edullisesti, kuten tiilet, metallit, puutavara, muovi, ylijäämämaa.

Ensi vuonna voimaan tulee biohajoavan jätteen kaatopaikkakielto ja pakkausjätteen tuottajavastuu.

Perusmaksun lisäksi

Jätehuollon perusmaksun maksamisen lisäksi kotitalouksien ja vapaa-ajan asuntojen tulee kuulua järjestettyyn jätteenkuljetukseen. Kiinteistön haltija sopii jätteiden kuljetuksesta suoraan jätteenkuljetusyrityksen kanssa.

Maksu määräytyy noutokertojen mukaan. Maksun laskuttaa jätteenkuljetusyritys. Järviseudun jätelautakunta valvoo tehostetusti järjestettyyn jätteenkuljetukseen liittymistä vuoden 2015 aikana.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät