Ilmolahti tulkitsee Sibeliusta Perhossa

Mainos[adrotate banner="3"]

Perhon seurakuntatalossa järjestetään sunnuntaina 8.3. kello 19 Perhon srk -talossa tasokas konsertti Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan merkeissä. Konsertissa kuullaan baritoni Hannu Ilmolahtea ja pianossa Janne Palmiolaa.

Sibeliuksen yksinlaulut muodostavat niin alku- kuin päätepisteenkin Jean Sibeliuksen mittavalle uralle. Hänen ensimmäinen julkaistu teoksensa oli laulu Serenad (1888) Johan Ludvig Runebergin runoon. Myöskin ensimmäinen laaja julkaisu koostui lauluista: vuonna 1892 kustannusyhtiö Otava julkaisi 7 sånger af Runeberg i musik satta af Jean Sibelius, myöhemmin opuksena 13 tunnetut laulut.

MAINOS

Näistä säveltäjänuransa alkuvuosista lähtien Sibelius sävelsi yksinlauluja melko säännöllisesti aina vuoteen 1918 asti. Viimeisten lauluopusten 88 ja 90 valmistuttua uusia lauluja syntyi ainoastaan muutama.

Kuitenkin vain muutamia kuukausia ennen kuolemaansa vuonna 1957 Sibelius vielä palasi laulujensa ääreen ja hän sovitti orkesterille laulunKom nu hit död! (op. 60 nro 1) vävynsä kapellimestari Jussi Jalaksen avustamana.

Mittavan uran seurauksena myös laulutuotanto on hyvin laaja: siihen kuuluu 109 laulua, tai 111, mikäli op 72 kadonneet laulut lasketaan mukaan. Lauluista valtaosa sisältyy säveltäjän kahdeksaan lauluopukseen.

Laulut alkoivat saavuttaa suosiota ensiesityksistään lähtien sekä esittäjien, kriitikoiden että myös yleisön keskuudessa; myös tutkimuksessa tämä tuotannon alue on luettu säveltäjän keskeisimpiin. Teosten kansainvälistä menestystä on kuitenkin rajoittanut niiden kieli – valtaosa lauluista on ruotsiksi – mutta pohjoismaissa ja etenkin kotimaassa ne ovat saavuttaneet pysyvän aseman laulajien ohjelmistoissa.

Konsertin esiintyjistä Hannu Ilmolahti on opiskellut Sibelius-Akatemiassa professori Liisa Linko-Malmion ja professori Matti Tuloiselan johdolla laulua suorittaen lauludiplomin erinomaisin arvosanoin. Tämän lisäksi hän opiskeli Kööpenhaminan kuninkaallisessa konservatoriossa prof. Kim Borgin oppilaana.

Menestyksekkään ensikonsertin jälkeen hän voitti Lappeenrannan laulukilpailun. Tämän jälkeen hänet kiinnitettiin Nuernbergin oopperaan baritonisolistiksi. Ilmolahti on konsertoinut lukuisissa Euroopan maissa, USA:ssa, Singaporessa, Baltian maissa ja Venäjällä.

Ilmolahti on esiintynyt radio- ja TV- ohjelmissa koti- ja ulkomailla, sekä julkaissut useita äänilevyjä. Laulunopettajana Ilmolahti on toiminut mm. Keski-Pohjanmaan konservatoriossa sekä Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulussa.

Janne Palmiola valmistui pianopedagogiksi Keski-Suomen konservatoriosta Jyväskylästä Leea Isotalon ja professori German Danileikon johdolla vuonna 1994. Tämän jälkeen hän suoritti pianodiplomin Saksassa, Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa professori Gunther Hauerin johdolla.

Hän on konsertoinut eri kokoonpanoilla Suomen lisäksi mm. Saksassa, Espanjassa, Venäjällä ja Kiinassa. Viime aikoina Palmiola on tehnyt yhteistyötä lukuisten laulajien kanssa ja toiminut pianonsoitonopettajana.

MAINOS
Edellinen artikkeliEnnätysmäärä yrittäjiä ehdolla eduskuntaan
Seuraava artikkeliLähetyskirppu 25 vuoden ikään