-2 C
Alajärvi
keskiviikko 28.2.2024
MAINOS

Maalaispojasta laulavaksi tenoriluutnantiksi

Raimo Salo on vuonna 1953 syntynyt Kyyjärven poika. Hänen vanhempansa olivat pienviljelijöitä ja perheen elanto saatiin metsätöistä ja muutamista tilan lehmistä. Raimon isä oli kolmen sodan veteraani. Perheeseen kuului viisi vanhempaa siskoa, jotka hoivasivat ahkerasti perheen kuopusta. Raimon saavuttua teini-ikään, siskot olivat jo lähteneet maailmalle.

Raimo oppi uutteran työnteon mallin isältään. Hän hankki ensimmäisen puoliakustisen kitaransa metsänistutustöissä tienaamillaan rahoilla. Kun hän sai kitaran, seurasi kysymys, miten sitä soitetaan?

MAINOS

Hän ajoi mopollaan 60 kilometriä kitara selässään Kinnulaan Hakalan tilalle, jossa hän tiesi asuvan muusikkoja. Tilalla asui Paavo Pekkarisen perhe. Hän koputti oveen ja kysyi, voisiko joku opettaa häntä soittamaan kitaraa.

Musikaalinen kun Raimo oli, hän oppi kitaransoiton alkeet nopeasti. Hän matkasi useita kertoja kesässä jammailemeen Pekkarisen Sepon ja Jäbeckin Pekan kanssa.

Poikien idoli siihen aikaan oli Led Zeppelin, jonka musiikkia he yrittivät soittaa. Pekkarisen perheen Aune-emäntä ei kuitenkaan raskaan rockin hienoutta tajunnut ja hän usein irrotti sulakkeet seinästä, jotta taloon saataisiin hiljaisuus.

Keskikoulun jälkeen Kyyjärvellä ei näkynyt tulevaisuutta nuorelle miehelle. Martta-sisko haastoi Raimoa tulemaan Ruotsiin töihin 1971. Niinpä hän muutti siskon perheen luokse asumaan ja sai töitä Volvon Skövden tehtaalta. Ruotsiin ennen Raimoa muuttanut karstulalainen Tapio Siimes kuuli, että paikkakunnalle oli muuttanut soittajan alku ja otti häneen yhteyttä. He ottivat Raimon Trollboys-nimiseen yhtyeeseen laulavaksi kitaristiksi ja bändi kiersi tanssittamassa suomalaisia siirtolaisia Ruotsissa.

Kahden Ruotsissa asutun vuoden jälkeen tuli aika palata Suomeen varusmiespalveluun. Samoihin aikoihin Salo esiintyi ammattimuusikkona Suomessa muun muassa Finlandia-orkesterissa. Vuonna 1974 hän laittoi pystyyn oman kapakkabändin, jonka kanssa hän keikkaili paljon.

Samana vuonna hän oli soittamassa Ruuponsaaren sunnuntaitansseissa, joissa esiintyi myös arvostettu laulaja Henry Theel. Hänet tunnettiin etenkin Toivo Kärjen sävelmien tulkitsijana ja samaisissa tansseissa hän esitti Kärjen laulun ”Harmaat silmät”. Tästä hetkestä alkaen Toivo Kärki on kulkenut vahvasti myös Salon elämässä.

Varusmiespalveluksen jälkeen Salo hakeutui puolustusvoimiin opistoupseeriksi. Opistoupseerina Salo palveli kenttätykistössä sekä Puolustusvoimien yleishuollon tehtävissä. Tenoriluutnantin hahmo syntyi sattumalta 2004 Keuruun markkinoilla. Raimo kuvaa kyseistä vuotta käänteen tekeväksi.

– Eläkeikä häämötti ja kesällä 2005 Hämeenlinnan Kärki-konsertissa esiinnyttyäni ihailemani Toivo Kärki astui jälleen elämääni, tällä kertaa poikansa Kalervon muodossa. Kalervo toivoi, että Raimo tutkisi hänen kanssaan isänsä rintamalla säveltämää musiikkia, joka on jätetty unholaan. ”Uuden etsijänä” Raimo tarttui haasteeseen ja on sittemmin tulkinnut lukuisia Kärjen sota-ajan harvinaisuuksia. Ja levyttänytkin niitä, viimeisin levy Muistojen maa ilmestyi tammikuussa 2015.

Lue lisää Raimo Salon reserviin siirtymisen jälkeisestä musiikkiurasta ja hänen kuvaamistaan dokumenteista torstain 5.3. lehdestä!

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät