1 C
Alajärvi
torstai 28.3.2024
MAINOS
MAINOS

Suomi mahdollistaa sähköisen rekisteröinnin kaikille ajoneuvoille

Marraskuun 2015 jälkeen autojen ja muiden ajoneuvojen kuten mm. moottoripyörien, mopojen ja traktoreiden, rekisteröinti on mahdollista hoitaa perinteisten rekisteröintikäytäntöjen lisäksi myös sähköisesti.

”Otamme ensimmäisten joukossa koko maailmassa käyttöön sähköisen rekisteröinnin, jonka ansiosta rekisteröintitoimenpiteiden hoito on mahdollista täysin sähköisesti, ilman perinteisiä paperisia rekisteröintitodistuksia”, kertoo osastopäällikkö Toni Pallaspuro: ”Vanhat käytänteet säilyvät kuitenkin uusien rinnalla, mutta haluamme sähköisillä palveluilla tuoda lisää valinnan mahdollisuuksia kansalaisille ja yrityksille.”

MAINOS

Tavalliselle autonkäyttäjälle lakimuutos näkyy arjessa siten, että rekisteröintitodistuksen I osaa ei tarvitse pitää enää ajossa mukana Suomessa liikuttaessa. Ajossa pitää olla jatkossa mukana siis vain ajokortti. Paperista rekisteröintitodistusta ei anneta enää automaattisesti rekisteröinnin yhteydessä, mutta sen saa pyydettäessä Trafi oma asiointi -palveluista tai rekisteröintitoimipisteistä.

Raskailla ajoneuvoilla ja perävaunuilla rekisteröintitodistuksen I osa pitää kuitenkin olla ajossa mukana vuoden 2017 alkuun asti. Nämä ajoneuvot saavat paperisen rekisteröintitodistuksen yhä entiseen malliin rekisteröinnin ja katsastuksen yhteydessä.

Sähköinen varmenne helpottaa autokauppaa

Sähköisen rekisteröinnin mahdollisuudet näkyvät erityisesti autokaupassa, sekä yleisessä että yksityishenkilöiden välisessä. Autokaupan voi siis jatkossa hoitaa paperisen rekisteröintitodistuksen II osan lisäksi myös sähköisellä varmenteella.

Sähköinen varmenne on kertakäyttöinen ja voimassa 14 vuorokautta. Ajoneuvon omistaja voi hakea varmenteen Trafin oma asiointi –palveluista kellon ympäri ja se mahdollistaa rekisteröintitoimenpiteiden teon ajasta ja paikasta riippumatta.

– Sähköisen rekisteröinnin tarkoituksena on sujuvoittaa sekä yksityishenkilöiden että yritysten ajoneuvojen rekisteröintiasioiden hoitoa. On tärkeää, että muun sähköisen asioinnin ohella myös rekisteröintitoimenpiteitä voi tehdä itselleen parhaaksi katsomana ajankohtana eivätkä rekisteröintiasiat ole enää sidottuja toimipaikkojen sijainteihin tai aukioloaikoihin, toteaa Pallaspuro. – Vastaava malli on ollut viime elokuusta lähtien käytössä jo veneiden rekisteröinnissä, missä se on otettu positiivisesti vastaan.

Tasavallan presidentti vahvisti tänään lain ajoneuvojen sähköisestä rekisteröinnistä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät