-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Ossi Ojala kaahaa jääradalla SM -pisteiden perässä!

Melkein kaikki ovat jossain elämänsä vaiheessa nähneet tai kokeilleet, miten autoilla kiihdytellään jääradalla. Astetta pidemmälle mennään, kun jätetään kaksi rengasta pois ja aletaan ajaa jäärataa moottoripyörällä!

Moottoripyörien jäärata-ajo on lajina kehittynyt maailmalla menestyneiden eri lajien suomalaisten kuljettajien ohjaamana. Missään muualla jäärataa ei ajeta vastaavalla tasolla edes teknisesti, vaikka samankaltaisia lajeja harrastetaan.
Keski-Euroopan vuoristoalueilla ajetaan jäädytetyillä radoilla, USA:n pohjoisosissa sekä Kanadassa ”ruuvinastarenkailla”, Islannissa hieman tylsemmillä nastoilla ja vain Ruotsissa lähes samoilla säännöillä kuin meillä.

MAINOS

Lehtimäen Rannankylällä asuva Ossi Ojala kisaa SM -tasolla noustuaan ensimmäistä kertaa viime talvena lajin SM -sarjaan. Nousu tapahtuu kun kilpailija saavuttaa ns. kansallisessa luokassa riittävästi pisteitä.

– Viime talvena osakilpailuja saatiin heikkojen jääolojen takia ajettua vain kaksi ja olin loppupisteissä kahdeksas, Ossi kertoo.

Isoissa jäärata-ajoissa on tyypillisesti mukana noin 150 kuljettajaa. Samoissa kisoissa päristellään niin SM kuin kansallisenkin tason sarjat. Lehtimäellä on Ossin lisäksi kaksi muutakin lajin harrastajaa; Keisasen Juhani ja Valkeisen Aatu. Seinäjoelta harrastajia löytyy viidestä kymmeneen.

Ossi kiinnostui lajista ollessaan ammattikoulussa Ähtärissä. Siellä hän osallistui jääratakurssille, jossa opettaja bongasi nuoren miehen lahjat ja houkutteli kokeilemaan jäärataa moottoripyörällä.

– Aikaisemmin olin päristellyt jääradalla kaikenlaisilla mopoilla ja autoilla, Ossi muistelee.

Pian Ossi löysikin itsensä ajamasta kansallista sarjaa ja nyt toista vuotta kisaa käydään SM -tasolla.

Lue lisää Ossin harrastuksesta ja suunnitelmista torstain 12.3. lehdestä!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät