11.3 C
Alajärvi
torstai 28.9.2023
spot_img
MAINOS

Kurejoella herätellään ihmisiä ajattelemaan ekologisesti

Vuoden alussa kyseltiin kirjanvaihtopisteen perään, jossa luettava voisi vaihtaa näppärällä tavalla omistajaa. Kysyntään vastasi hetki sitten Alajärven Kaupunginkirjasto ja pian sen jälkeen Järviseudun ammatti-instituutin luonto- ja ympäristöalan ryhmä Kurejoella. Tavaranvaihtopistettä oltiin suunniteltu Jamilla jo pitkään, mutta nyt oli aika tarttua tuumasta toimeen.

Tavaranvaihtopiste sai nimekseen Ekonurkka ja se sijaitsee ympäristöluokkien kirjastossa. Se on ollut toiminnassa vasta muutaman viikon, mutta tavaraa löytyy jo mukavasti. On kirjoja, lehtiä, kenkiä, vaatteita, sisustustarvikkeita – ja pölynimuri!

Pölynimuri on tosin jo ehditty varata. Philips-merkkisen toimivan imurin uusi omistaja on luonto-ja ympäristöalan neuvojaksi valmistuva Maret Elbing. Hän on muuttanut Virosta Suomeen kymmenisen vuotta sitten ja nauraen kertoo menneensä ”vahingossa” naimisiin vaasalaisen miehen kanssa. Hän on opiskellut alaa monimuotoisesti, eli kulkien Vaasasta Alajärvelle muutamia kertoja kuukaudessa, mutta suorittaa nyt lopputyötä Alajärveltä käsin. Sitä varten hän on hankkinut Alajärveltä asunnon ja imuri on ollut taloudesta puuttuva kapistus.

MAINOS

Luonto-ja ympäristöalan opettaja Heli Hämäläinen on yhdessä oppilaidensa kanssa käsitellyt erilaisten esineiden ja koneiden elinkaarta. Yhden kirjan valmistaminen ja kulkeutuminen metsästä kaupan hyllylle aiheuttaa noin 1,2 kilogrammaa hiilidioksidipäästöjä, joka taas kuluttaa noin viisi kilogrammaa kiinteitä luonnonvaroja. Kirjoille löytyy aina uusia lukijoita, joten niiden kierrättäminen on helppoa ja kaiken lisäksi iso ekoteko.

-Luennoilla mietimme muun muassa erilaisia tapoja levittää ymmärrystä ekologisia arvoja kohtaan. Tämä Ekonurkan rakentaminen on ollut yksi idea ja toivomme että ihmiset käyttäisivät sitä hyödykseen, toteaa Heli. Nurkkaan on koottu myös erilaisia vinkkejä tavaroiden uusiokäytölle. Tavaroiden kierrättämisestä on vuosien aikana kadonnut ”köyhyyden” leima ja sitä pidetään enemmänkin trendikkäänä.

-Luonnon ja ympäristön kunnioittaminen on vanhempien perustehtävä, Heli jatkaa. Luonnon roskaaminen aiheuttaa enemmän haittoja kuin auton ikkunasta pulloa pihalle heittäessä arvaammekaan. Sen lisäksi että se saattaa vahingoittaa eläimiä ja kasveja, se vaikuttaa pidemmän päälle ihmisenkin elämään.

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät