Valokuitu valtaa Vimpeliä ensi kesänä

Mainos[adrotate banner="3"]

Valokuituyhteydet laajenevat aimo harppauksen Vimpelin kunnan alueella, kun JAPO ryhtyy ensi kesänä kolmessa eri kohteessa vetämään uusia, nopeat internetyhteydet mahdollistavia kaapelilinjoja.

– Heti kun roudat ovat sulaneet, työt alkavat Sääksjärvellä, Lakaniemessä ja Kirkonkylässä Korvenkuja-Mäkisen alueella. Aloitamme aikaisin keväällä, niin saamme linjat valmiiksi hyvissä ajoin syksyllä ja yhteydet asiakkaiden käyttöön jo ensi talveksi, Japon toimitusjohtaja Toni Harjula perustelee.

MAINOS

Vimpelin valokuituhankkeen etenemisestä Harjula antaa kehut innokkaille paikallisille puuhamiehille, joita ovat olleet sääksjärveläiset Harri Hänninen ja Yrjö Koivukoski, Lakaniemessä Heikki Salmela sekä Korvenkuja-Mäkisen alueella Stephan Joohs.

Japo rakentaa linjat osuuskuntapohjaisesti siten, että liittymästään asiakas maksaa 1200 euron liittymismaksun, johon sisältyy myös päätelaite. Sen jälkeen asiakas maksaa nopean valokuituyhteyden käytöstä käyttömaksun kuukausittain.

Hinta on sama kaikille niin liittymisen kuin kuukausimaksunkin suhteen riippumatta siitä, missä liittynyt talous sijaitsee. Tällä tavoin valokuituverkosta saadaan Harjulan mukaan mahdollisimman kattava. Yksittäiseen talouteen kuitua ei kuitenkaan lähdetä kovin kauaksi runkolinjasta vetämään, mutta verkko laajenee koko ajan kun liittymishalukkuus on kasvamaan päin ja sopivia taloryhmiä sekä asuinalueita ollaan saamassa mukaan.

Vimpelissä on jo ennestään kuidutettu Pokelan kylän alue, jossa Heikki Salmelan mukaan liittymishalukkuus oli kiitettävää luokkaa. Mukaan lähti jopa sellaisia talouksia, joissa ei ollut lainkaan tietokonetta.

Vimpelin kunnanjohtaja Juhani Laasanen tervehtii tyydytyksellä valokuituhankkeen eteenpäin menoa kunnan alueella ja lupaa myös kunnan hyödyntävän sitä jatkossa.

Tulevaisuuden kylän elinehto

Valokuituverkon rukolinjaa on olemassa jo ennestään jonkin verran Vimpelin alueella mutta Sääksjärvelle joudutaan vetämään kokonaan uusi runkolinja Kirkonkylästä, Vaparin risteyksestä. Tämän myötä on mahdollista liittyä kuituverkon käyttäjäksi Vimpelissä myös Ilolan ja Anttilankankaan alueilla, joilta Harjulan mukaan asiamies on jo värväämässä liittyjiä mukaan.

Harjula arvelee liittymishalukkuuden kasvavan, kun ihmiset näkevät töiden olevan tosissaan käynnissä. Kesällä tullaan näkemään kaivinkoneita kuitulinjojen vedossa samaan aikaan monessa eri paikassa. Urakoitsijoita tulee olemaan useita, sekä paikallisia että ulkopuolisia; kilpailutus on parhaillaan jo käynnissä.

Kun valokuitua heräteltiin Vimpelissä henkiin kolmisen vuotta sitten, liittymishalukkuus oli vielä vähäistä. Sääksjärven osalta hanketta ponnekkaasti ajanut Harri Hänninen kertoo asenteissa tapahtuneen radikaali myönteisyyden lisäys ihan neljän viimeisen kuukauden aikana.

Hänninen kumppaneineen kiersi Sääksjärven talo talolta tekemässä sitovia liittymissopimuksia. Joissakin taloissa oltiin jo kynä kädessä odottamassa, että sai vetää nimensä liittymissopimuksen alle.

Tässä vaiheessa koko Vimpelissä on saatu toista sataa uutta valokuituliittyjää, joista yli 50 jo pelkästään Sääksjärveltä. Hänninen arvelee, että vasta nyt ihmiset ovat heränneet tajuamaan valokuiden olevan tulevaisuudessa omalle kylälle ihan elinehto.

Etätyö luonnonläheisessä ja mielekkäässä asuinympäristössä kiehtoo ihmisiä yhä enemmän. Samoin opiskelu on siirtymässä pilvipalveluun, johon opiskelijalla on oltava vaivaton ja nopea pääsy omassa kodissaan.

Japo on rakentanut kuituverkkoa Alajärvellä, Vimpelissä ja Lappajärvellä. Verkkoa on jo olemassa Alajärven ja Lehtimäen keskustojen alueella sekä jokaisessa kylässä jonkin verran. Kaikkein kattavin kuituverkko Järviseudulla löytyy kuitenkin Lappajärven Itäkylästä, jossa peräti 150 kylän talouksista on jo liittynyt valokuidun käyttäjiksi.

Juhani Huopana

MAINOS
Edellinen artikkeliTorstai-lehti käynnistää yhteistyökumppaniensa kanssa kevään suuren liikuntakampanjan!
Seuraava artikkeliAlajärveltä löytyy nyt tekijät katto- ja julkisivumaalauksille!