0.5 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Allerginen nuha heikentää elämänlaatua, nyt nenät kuntoon!

Allergiaviikko muistuttaa 23.–29.3. allergioiden hoidosta ja herkkien huomioimisesta. Allergia- ja astmaliiton kampanja korostaa tänä keväänä allergisen nuhan hoitoa.
Allergia- ja astmayhdistykset järjestävät Allergiaviikolla tapahtumia kautta maan. Yhteistyökumppanit Cutrin Sensitive ja LV antavat hiusten- ja ihonhoitovinkkejä sekä tuotteita kampanjan arvontoihin.

’Herkästi nokka tukossa’, sanoo Jone Nikula Allergiaviikon julisteessa. Väestöstämme jopa 30 prosenttia sairastaa allergista nuhaa. Allergia- ja astmaliitto painottaa, että usein vähätelty allerginen nuha ei ole pikkuvaiva, vaan se tekee arjen raskaammaksi. Nuhanenä nukkuu huonosti, samoin hänen läheisensä.

MAINOS

– Allerginen nuha huonontaa unenlaatua, mikä vaikuttaa päivittäiseen jaksamiseen. Nuhan aiheuttama kuorsaus häiritsee myös vieruskaverin unta. Jos lapsi nukkuu huonosti, vanhemmatkin valvovat. Myös liikunta muuttuu raskaaksi, kun hengittäminen vaikeutuu. Lisäksi nuha heikentää haju- ja makuaisteja, allergianeuvoja, koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta listaa.

Allerginen nuha on vesimäisempää ja pitkäkestoisempaa kuin flunssanuha. Siihen voi liittyä aivastelua, nenän ja korvien kutinaa sekä silmien punotusta. Nuhan aiheuttajia on monia, esimerkiksi siitepöly, eläinhilse tai huono sisäilma. Allergianeuvonnastamme ja netin keskustelupalstoilla kysytään allergisoimatonta kissaa tai koiraa. Sellaista ei valitettavasti ole olemassa.

Huomioidaan herkät

Allergiaviikon toinen kampanjakasvo, Anna Perho, sanoo kampanjajulisteessa olevansa allerginen välinpitämättömyydelle. Yliherkkyys on vuosien saatossa tullut tunnistetummaksi ja hyväksytymmäksi kuin aiemmin. Allergista ja herkkyyksiä ei pidä ylenkatsoa, vaikka oireet tai niiden aiheuttajat tuntuisivat oudoilta.

– Tuoksuttomien tuotteiden valinta on helppoa huomaavaisuutta, jolla autat monia astmaatikkoja ja tuoksuyliherkkiä. Jos tarjoat illallista, kysy ruoka-allergioista jo etukäteen, Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

Huomaavaisuus on molemminpuolista. Allergia- ja astmaliitto kehottaa allergisia myös kertomaan itse etukäteen oireiden aiheuttajista. Esimerkiksi ruoka-allergiasta on epäkorrektia kertoa vasta siinä vaiheessa, kun istutaan illallispöytään.

Paikalliset Allergia- ja astmayhdistykset järjestävät runsaasti tapahtumia kautta maan Allergiaviikolla. Tapahtumista kerrotaan internetsivulla www.allergiaviikko.fi.

Allergiaviikon yhteistyökumppanit Cutrin Sensitive ja LV-tuotesarja antavat sivustolla hiusten- ja ihonhoito-ohjeita. Cutrinin asiantuntija vastaa sähköpostitse lähetettyihin hiustenhoitoon liittyviin kysymyksiin maaliskuun ajan. Molemmat yhteistyökumppanit antavat runsaita tuotekasseja arvottavaksi Allergiaviikon aikana. Tuotteita on mukana myös yhdistysten kampanjatapahtumissa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät