Lapua-Alajärvi väli päällystetään

Mainos[adrotate banner="3"]

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kesän 2015 päällystys- ja paikkausurakat ovat selvillä. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella päällystys- ja paikkaustyöt suorittaa kesällä 2015 Lemminkäinen Infra Oy.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus käyttää maanteiden päällystämiseen ja paikkaamiseen tänäkin vuonna noin 15 miljoonaa euroa. Päällystettävä tiepituus on tällä hetkellä n. 260 kilometriä, jota pyritään nostamaan kesän kuluessa n. 300 kilometriin.

MAINOS

Päällystystarve olisi vuosittain lähes 400 kilometriä. Tien päällysteen kannalta jo kolmas perättäinen huono, kostea talvi murentaa teiden päällysteitä vauhdilla. Osa päällystyskohteista selviää vielä kevään ja vaurioiden edetessä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus toteuttaa Liikenneviraston strategian ja tulosohjauksen mukaista päällystyspolitiikkaa alueellaan. Nykyisellä rahoituksella pystytään pitämään vain vilkkaimmat päätiet (pituus 1000 km) lähes nykyisessä kunnossa.

Näillä, pääsääntöisesti valtateillä, huonokuntoisten määrä lisääntyi vain kymmenen prosenttia. Muiden päällystettyjen teiden (pituus 5000 km) kunto huononee nopeammin. Näillä maateillä huonokuntoisten, uutta päällystettä tarvitsevien teiden pituus kasvoi viime vuonna 40 prosenttia pohjalaismaakuntien alueilla.

Maanteiden päällysterahoitus on pysynyt samalla tasolla vuosikaudet. Öljyn alhainen maailmanmarkkinahinta heijastuu bituminhinnan kautta päällysteen hintoihin. Tämän johdosta, ostovoima on palautunut hieman paremmaksi tänä vuonna, mutta jos vuosia jatkunutta jälkeen jäämää haluttaisiin kuroa umpeen, olisi sen aika tänä kesänä.

Lauha talvi ja nollan molemmin puolin vaihdellut lämpötila on rapauttanut päällysteitä voimakkaasti. Rahoituksen monta vuotta jatkunut jälkeen jäämä on aiheuttanut sen, että päällysteitä on jouduttu vain paikkaamaan sekä päällystämään moneen kertaan liian kevyin menetelmin.

Näin ”tekohengitetyt” ja ohuet päällysteet eivät kestä sään ja liikenteen aiheuttamia rasituksia. Tien rungossa oleva vesi heikentää edelleen tien kykyä kestää liikenteen aiheuttamaa kuormitusta.

Päällysteiden paikkausmäärät ovat kasvaneet voimakkaasti. Viime talven jälkeen Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus tulee käyttämään kevään päällystepaikkaamiseen tämän hetken suunnitelman mukaan yli neljä miljoonaa euroa.

Kesän 2015 merkittävimpiä päällystyskohteita maateillä ovat: Vt 8 Varsinais-Suomen raja – Pjelax 45 km, Vt 16 Lapua – Alajärvi 38 km, Vt 8 Pirttikylä – Långåminne 20 km, Vt 28 Kannus – Pohjois-Pohjanmaan raja 16 km, Vt 19 Jalasjärvi – Kriikku 14 km, Vt 19 Nurmo – Lapua 16 km, Mt 749 Pietarsaari – Gertrudsbro 20 km, Kt 68 Ähtäri – Ähtärinranta 16 km ja Mt. 7041 Nurmo – Lapua (Länsitie) 16 km.

Lisäksi päällystetään Kokkolan kohdalla mm. valtateillä 8 ja 13 sekä maantiellä 752 Kokkolan satamatiellä. Nämä työt pyritään tekemään yöaikaan, jotta liikenteelle aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa.

MAINOS
Edellinen artikkeliSoini teki ylijäämäisen tilinpäätöksen
Seuraava artikkeliKatri Syvärinen luennoi Lehtimäellä