Lions Club Alajärvi-Järviseutu virkistämässä ikäihmisiä

Mainos[adrotate banner="3"]

Lions Club Alajärvi-Järviseudulla on ollut pitkään vanhusten hyvinvointi sydämen asiana ja normaalisti jäsenet ovat tavanneet käydä muistamassa ikäihmisiä joulun alla. Tänä vuonna jäsenet päättivät ensimmäisen kerran kokeilla, josko heistä olisi virkistämään vanhusten tavallista arkea hoivakodeissa.

Vastuuhenkilönä projektissa toimi Raimo Kröger järjestellen käytännön asioita laitosten kanssa. Ajankohdaksi valikoitui lauantai 11.4. eikä parempaa päivää olisi sään puolesta voitu saada.

MAINOS

Useampi kymmen Lions Clubin jäsenistä jalkautui neljään eri hoivakotiin Alajärvellä. Paikat olivat Kultalanka, Kaupinkartano, Kultakämmen ja Villa Toukola.

Kaupinkartanossa vieraili kaikkiaan yhdeksän leijonaa. Markku Harju oli yksi heistä ja hän vietti paljon aikaa entisen Lions Clubilaisen, Vaito Ahon kanssa. Keskustelun aiheista ei ollut pulaa –liikuntamiehiä kun molemmat ovat aina olleet. Ankkureissa aikanaan vaikuttanut Vaito muisteli vielä varsin terävästi seuran historiaa. Pienen happihyppelyn jälkeen he juuttuivat yhdessä sohvalle katsomaan lentopallo-ottelua televisiosta.

Seurustelun ja ulkoilun lisäksi osassa hoivakodeissa päästiin kuulemaan komeaäänistä laulantaa. Kaupinkartanossa lauloi Mauno Laakso ja Villa Toukolassa Pekka Kylkilahti.

Sää oli mitä mainioin ulkoilulle. Kultakämmenen väki ilahtui suuresti Lions Clubilaisten vierailusta.
Sää oli mitä mainioin ulkoilulle. Kultakämmenen väki ilahtui suuresti Lions Clubilaisten vierailusta.

Pienkoti Kultalanka sijaitsee Alajärven keskustan tuntumassa Seppälän asuinalueella, täysin omassa rauhassaan levollisen peltomaiseman ympäröimänä. Sisätilat ja ulkoilualue on suunniteltu vanhuksille sopivaksi ja ympärivuorokautinen hoito takaa sen, että jokainen asukas voi kokea olonsa turvalliseksi. Lions Clubin presidentti Jari Leivo, Juha Yli-Sissala, Jorma Kauppinen ja hänen ladynsa Anja, sekä juuri kerhoon liittynyt Ari Autio ihastelivat kotoisaa tunnelmaa, joka vallitsi Kultalangassa.

-Tämä luokitellaan pieneksi yksiköksi, vaikka paikkoja on tarjolla 16, kertoo Virpi Mertaniemi. Tällä hetkellä asukkaita on kuusi, eli tilaa uusille asukkaille olisi kovasti. Itse 20 vuotta työtä tehneenä koen, että mitä pienempiä yksiköt ovat, sitä yksilöllisempää hoivaa pystytään tarjoamaan.

-Ikävä kyllä suuntaus on se, että nykyään ihmisen täytyy olla todella huonossa kunnossa, jotta paikkaa hoivakodista tarjotaan. Kotona asuminen yritetään mahdollistaa niin pitkälle kuin mahdollista, mutta usein poistamalla ne elementit, jotka kotona selviytymisessä ovat tärkeintä. Täytyy myös ottaa huomioon, että laitokseen kotiutuminenkin vie oman aikansa, yleensä puoli vuotta. Vaikka laitokseksihan me emme Kultalankaa mielellään kutsu– tämä on koti, Mertaniemi sanoo.

Vanhuksille pyritään järjestämään arjen keskellä pieniä elämyksiä. Esimerkiksi pääsiäisenä toteutettiin kokkoajelu. Saunominen on monelle asukkaalle tärkeää arjen luksusta, joka heille mielellään suodaan kunkin kunnon mukaan. Ruoka valmistetaan paikan päällä ja se on tavallista kotiruokaa – siitä nautitaan eniten.

Toini Vesala on asunut Kultalangassa jo kymmenisen vuotta. Ikää hänellä on kunnioitettavat 104 vuotta.
Toini Vesala on asunut Kultalangassa jo kymmenisen vuotta. Ikää hänellä on kunnioitettavat 104 vuotta.

-Minulla meinaa olla tuo kuulo hiukan huono, samoin kuin ulkonäkökin, harmittelee Toini Vesala kun ei kuule mistä pöydän ääressä keskustellaan. Tähän kaikki toteavat yksissä tuumin, että ulkonäössä ei ole mitään vikaa! Ikää Toinille on nimittäin kertynyt kunnioitettavat 104 vuotta, jota ei ihan heti uskoisi. Toini ottaa osaa keskusteluun virkeän oloisena ja lähtee takapihan terassille haukkaamaan raitista ilmaa muiden mukana.

Lions Ladien Anja Kauppinen ja Heljä Pitkänen katselemassa muistoja vuosien varrelta.
Lions Ladien Anja Kauppinen ja Heljä Pitkänen katselemassa muistoja vuosien varrelta.

Pihatuoliin istahtaa myös Anja Kauppinen yhdessä liki 90-vuotiaan Heljä Pitkäsen kanssa. Heiltä molemmilta löytyy kokemusta Lions Ladyina toimimisesta. Tästä he innostuvat juttelemaan pitkän tovin ja löytyipä Heljältä myös valokuva-albumi, jonka välityksellä päästiin konkreettisesti näkemään eri vaiheita hänen elämästään. Kuvissa nähtiin muun muassa hänen historiaansa Naisvoimistelijoiden ja Yrittäjänaisten jäsenenä. Yrittäjänä hänet tunnetaan Alajärven Kotitekstiilin perustamisesta puolisonsa Väinön kanssa vuonna 1951. Nykyään Kotitekstiili toimii perheyrityksen toisessa sukupolvessa.

Vierailu hoivakodeissa oli antoisa itse kullekin, sekä asukkaille että vierailijoille. Tällaiselle palvelulle on selvästi kysyntää ja presidentti Jari Leivo sanoo, että palvelua on tarkoitus toteuttaa myös jatkossa.

Roosa Linnanmäki

MAINOS
Edellinen artikkeliLehtimäellä juhlavuoden ainoa Kärkeä, Rautavaaraa ja Virtaa yhdessä muistanut konsertti
Seuraava artikkeliJPK-07 voittoon Lähitapiola-turnauksessa!