6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Pohjanmaan jokien kevättulva etenee rauhallisena

Pohjanmaan jokien kevättulva on tänä vuonna jakaantunut pitkälle ajanjaksolle. Virtaamat nousivat monin paikoin lähelle tulvatasoa jo maaliskuussa ja nyt on parhaillaan menossa kevään toinen virtaamahuippu.

Kyrönjoella ja sen eteläpuolella nyt menossa olevan huhtikuun virtaamahuippu näyttäisi jäävän maaliskuun huippua pienemmäksi. Lapuanjoella ja sen pohjoispuolella tämän hetkiset virtaamat ovat maaliskuuta suurempia.

MAINOS

Kauhavalla Liinamaassa alavimmat pellot ovat jälleen veden alla. Myös Keski-Pohjanmaalla on paikoin vettä pelloilla ja metsissä. Nyt ennustettujen vedenkorkeuksien ja virtaamien ei pitäisi aiheuttaa merkittäviä tulvahaittoja.

Pohjanmaan jokien jäät ovat suurelta osin lähteneet tai sulaneet paikoilleen. Eteläisimpien jokien jäät lähtivät jo maaliskuun lopulla ja nyt ovat myös pohjoisempien jokien alaosat ovat jäättömiä. Näin ollen jääpatojen riski on vähäinen.

Lumen sulamisvesiä otetaan parhaillaan alueen tekojärviin. Myös Kalajärven pinta on hyvin nousussa ja pyrkimyksenä on saavuttaa taso vähintään taso 105,00 ennen kuin voimalaitoksen kunnostustyöt alkavat.

Järvien pinnat nousevat vasta vähitellen. Lappajärvi saavuttaa tulvahuippunsa todennäköisesti vajaan kuukauden kuluttua. Ennusteiden mukaan tulvahuippu tulee olemaan tasolla 70.30, eli noin 40 cm korkeammalla kuin keskimääräisenä keväänä.

Myös Lestijärven tulvahuipusta ennustetaan toukokuussa tulevan hieman normaalia suurempi.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät