0.4 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Riitta ja Klaus Laitinen ovat toimineet tukivanhempina yli sadalle lapselle

Tukiperhetoiminta auttaa lapsiperhettä selviytymään silloin, kun vanhempien voimavarat ovat vähissä. Sen tarkoituksena on tukea sekä lapsen että perheen jaksamista erilaissa elämäntilanteissa.

Kuusiniemikoti on tarjonnut ammatillista tukiperhepalvelua Alajärven Kurejoella vuodesta 2001. Entisen vanhainkodin huoneet ovat muuntuneet kodikkaiksi lastenhuoneiksi, jossa jokaisella kerran kuussa viikonloppua viettävällä lapsella on oma paikkansa.

MAINOS
Entisenä vanhainkotina tunnettu Kuusiniemi Kurejoella toimii nykyisin Riitta ja Klaus Laitisen kotina, jonne lapset otetaan avosylin vastaan.
Entisenä vanhainkotina tunnettu Kuusiniemi toimii nykyisin Riitta ja Klaus Laitisen, sekä heidän kolmen kouluikäisen sijaislapsen kotina. Viikonloppuisin ja kesän leiriviikkoisin talo täyttyy eri-ikäisistä lapsista. Kuva: Sami Laitinen

Yrittäjät Riitta ja Klaus Laitinen kertovat, että uuden sosiaalihuoltolain mukaan tuen hakemisen kynnystä on madallettu ja sillä pyritään turvaamaan varhainen apu perheille. Näin ollen myös tukiperhepalvelua on saatavilla ilman lastensuojelun asiakkuutta.

-Meille on tullut lapsia sellaisista perheistä, joissa huostaanottoa on harkittu. Perheet ovat kuitenkin saanut meiltä tarvitsevansa avun, jolloin niin suurilta toimenpiteiltä on vältytty. Näissä tilanteissa mieli on ollut todella kiitollinen, kertoo Riitta.

-Muita onnistumisen tunteita tulee esimerkiksi silloin, kun joku vanhemmista tukilapsista tulee ajokortin saadessaan meillä käymään heti samana päivänä, tuovat tyttöystävää näytille tai kutsuvat kihlajaisiin.

Riitalla ja Klausilla on kokemusta lastensuojelutyöstä sekä tuki –ja sijaisperheenä toimimisesta vuodesta 1995. Vuosien aikana he ovat saaneet tutustua reilusti yli sataan lapseen. Heistä jokainen on jättänyt erityisen jäljen tukivanhempien sydämeen. Riitan ja Klausin esikoispoika Sami on myös kouluttautunut alalle löydettyään palon toimia lasten ja nuorten hyväksi. Hän on tehnyt töitä perheyrityksessä kymmenen vuoden ajan.

Wanda-koira on tärkeä osa Kuusiniemikodin työtiimiä tarjoten rapsutusterapeutin palvelua.
Wanda-koira on tärkeä osa Kuusiniemikodin työtiimiä tarjoten rapsutusterapeutin palvelua.

Usein lapsen elämä kokee Kuusiniemikotiin tullessaan muutoksen. Päiviin tulee rutiineja, jotka eivät kotona ole välttämättä olleet tuttuja. Talon säännöistä pidetään kiinni, jolla taataan kaikille turvallinen olo. Lapselle opetetaan normaalia toisen ihmisen kunnioittamista ja hyviä käytöstapoja.

Luovat harrastukset auttavat jokaista kasvamaan persooniksi. Välineisiin Kuusiniemikodissa on panostettu paljon. Tiloista voi löytää muun muassa askartelu –ja puutyöhuoneen, luokkahuoneen koululeikkejä varten ja kuntosalin. Uusimpana välinetulokkaana ovat Suomen Voimistelutuotteen lahjoittamat voimistelurenkaat ja- liinat.

Kuusiniemikodin sydän on kodikkaasti sisustettu suurkeittiö, jossa Riitta valmistaa lapsille maittavaa kotiruokaa.
Kuusiniemikodin ehdoton sydän ja kohtaamispaikka on kodikkaasti sisustettu suurkeittiö, jossa perhe viettää suurimman osan yhteisestä ajastaan.

Pihapiiri antaa mahtavat puitteet kaikenlaiseen touhuamiseen trampoliinilla pomppimisesta polkuautoilla huristeluun. Usein mieluisimpia juttuja ovat kuitenkin ihan arkiset askareet kuten metsässä retkeily, marjojen poimiminen ja niistä piirakan tekeminen. Riitta on innokas kasvimaan laittaja, eikä apulaisista pihahommissa ole yleensä pulaa.

-Eräänä kesänä joku lapsista totesi porkkanoita ylös kaivettaessa, ettei ole ikinä syönyt maasta nostettuja porkkanoita, Riitta naurahtaa. -Omista kasviksista tehty salaattikin maistuu lasten mielestä aivan erilaiselta.

Kesälomilla järjestetään pidempiä tukijaksoja, joita kutsutaan leiriviikoiksi. Näiltä viikoilta lapset odottavat eniten teltassa nukkumista, uimareissuja ja hampurilaiskestejä terassilla. Niidenkin, jotka eivät Kuusiniemikodissa käy säännöllisesti, on mahdollista osallistua leiriviikkoihin.

-Lapselle pyritään luomaan ympäristö, jossa häntä kuunnellaan ja huomioidaan. Jokainen lapsi otetaan vastaan sellaisena kuin hän on – kunkin erityispiirteet ja- tarpeet huomioiden. Täällä ketään ei kiusata, Klaus kertoo.

Roosa Linnanmäki

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät